Downtown Variety, spoj umetnosti i nove tehnologije

NJUJORK – Čuveno pozorište “La MaMa” i organizacija “CultureHub” iz Njujorka sa kolektivom “Eho animato” iz Beograda pripremaju posebno onlajn izdanje programa “Downtown Variety: Serbia edition” za petak, 19. februara u 22 sata.
Ideja programa “Downtown Variety” je da se estetika čuvenog La MaMa kafea iz 60-tih prenese na virtuelnu platformu koja povezuje izvođače i publiku uživo na različitim krajevima sveta.
Članovi kolektiva Eho animato spremili su program koji će predstaviti različite umetničke prakse koje u sebi spajaju umetnost i nove tehnologije.
Na programu onlajn će biti Doplgenger duo, Ivana Ivković, projekat AIVI (Aleksandar Bulajić, Ana Popović, Isidora Pejović Blagojević, Maja Maksimović & Sunčica Pasuljević Kandić), u saradnji sa Centrom za promociju nauke i Anom Knežević.
Takođe biće prisutan i Vizuelno Antropološki centar – Miklós Barna-Lipkovski, Markiza de Sada, Milica Stefanović, Sandra Nikač, Dobrivoje Milijanović i Jovana Ivanac, kao i članovi kolektiva Eho animato (Ana Konstantinović, Željko Maksimović, Marija Kovačina i Tamara Baračkov).

Projekat Downtown Variety: Serbia Edition biće dostupan uživo na veb sajtu i Fejsbuk stranicama La MaMa pozorišta i organizacije CultureHub.

Ovo posebno izdanje programa koji La MaMa realizuje od marta 2020. biće posvećeno umetnicima iz Srbije koji rade u domenu audio video performansa, izvođačkih umetnosti, lutkarstva, digitalnih umetnosti.

U godini u kojoj je izvođačka umetnost pretrpela ozbiljnu krizu, traže se novi oblici i formati scenskog predstavljanja.

La MaMa i CultureHub putem digitalnih alata, pokreću program koji se ne odriče živog izvođača, spontanosti i eksperimenta, čime je omogućena saradnja umetnika iz Njujorka i Beograda na zajedničkom kreativnom projektu.

Mia Ju, umetnička direktorka La MaMa istakla je sledeće: “Veze LaMaMa pozorišta sa Srbijom su duboke. Višedecenijske kulturne razmene i saradnje oblikovale su naše nasleđe, kao i naš pogled na svet. U ovom izdanju programa ponovo sarađujemo, ali ovoga puta na digitalnoj platformi LaMaMa pozorišta koja će publici širom SAD i sveta omogućiti da se poveže sa umetnošću koja dolazi iz Srbije”.
Ona je dodala da će se uticaj koji će rad ovih umetnika postići, osetiti daleko izvan zidova fizičkih pozorišnih prostora.
U realizaciji programa učestvuje kreativni tehnički tim CultureHub-a: Diandra Entoni, Meti Barber-Bokelman, Sangmin Če i Žan Garsija.
CultureHub je globalna zajednica za umetnost i tehnologiju, osnovana od strane Instituta za umetnost u Seulu i njujorškog pozorišta La MaMa.

“Projekat “Downtown Variety” je prva od mnogih razmena u našem nastojanju da osnujemo novu CultureHub lokaciju u Beogradu.

U ovim izazovnim vremenima, važno je da se umetnici, aktivisti i pripovedači udruže onlajn kako bi stvorili nove modele saradnje koji istražuju našu kolektivnu ljudskost”, rekao je Bili Klark, umetnički direktor organizacije CultureHub.

U julu 2021. u Beogradu će se održati prvi međunarodni skup članova globalne CultureHub mreže – “Solidarnost: Digitalne strategije za kreativnu prilagodljivost”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.