U trendu

Dragan Ilić iz benda „Generacija 5“: Pred nama je sledećih 45 godina

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je muzičar Dragan Ilić Ilke koji je govorio o koncertu kojim njegova Generacija 5 slavi 45 godina od osnivanja 8. decembra u MTS dvorani.

„Kad se osvrnem unazad iza nas je 45 godina, a pred nama je sledećih 45. Čovek mora da bude pozitivan, uvek mora da gleda dobre strane, tako da o lošim ne bih pričao. Za 45 godina paralelno su se dešavale loše i dobre stvari, kao i u životu“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, bend je grupa građana, a Generaciju 5 su činili „drugari iz kraja, vračarska deca“, koji su svirali po klubovima i mesnim zajendicama više se zezajući i družeći se.

„Postalo je ozbiljno kad sam shvatio da mogu da komponujem i pišem tekstove i poželo da to snimimo. Puno je uticao na moju karijeru brat Sanja Ilić, u njemu sam video uzor, imao je svoje bendove i tim putem sam hteo da krenem“, naglasio je Ilić.

Generacija 5 je „pregrmela 45 godina“, a Ilić ističe da je na koncertu 8. decembar u beogradskoj MTS dvorani slave 45 godina postojanja, a ne rada, jer su imali pauzu u karijeri.

„Kad bend traje toliko dugo pauze su neminovne. Zasićenje jedni drugima, od svirki, okruženja, medija. Sad gruvamo, sad smo na koloseku. Show Must Go On“, naglasio je klavijaturista. 

Prema njegovim rečima, Generaciju 5 bije glas da su bend sa „nit manje albuma, nit više hitova“.

Bendu je u početku dosta pomogao Kornelije Bata Kovač (1942-2022) ko im je dao pesme sa kojima su startoval i – „Umoran od svega“ i „Ti samo budi dovoljno daleko“. 

Ilić se prisetio da su nasumce bili izabrani da sa te dve pesme učestuju u filmu „Došlo doba da se ljubav proba“ reditelja Zorana Čalića kao bend koji svira u sceni maturske večeri.

„‘Ti samo budi’ je bila u nekom srednjem tempu. Ja sam rekao: ‘Bato, ovo je po meni balada’. Snimili smo te dve pesme, došli na snimanje, čak se i vidimo na bini – i ne uđemo u film!“, rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, filmadžijama nisu odgovarale jer im je „Ti smao budi“ imala tugaljiv tekst, a „Umoran od svega“ smarački naziv.

Generacija5 je imala dva početka, od kojih je prvi bio veliki koncert u beogradskoj hali Pionir, gde su im predgrupe bili Bulevar i Zana.

„Puna dvorana Pionir i onda smo shvatili da stvarno nešto predstavljamo u muzičkom svetu i to je bio reper da smo nešto postigli“, naveo je Ilić.

Drugi je početak bio ponovno okupljanje benda 1993. godine i pesma „Najjači smo ostaju“ koja se, priseća se Ilić, „vrtela na svim stanicama, a spot je uspešno prikazao u povratničkoj snazi grupu koja je potom svuda nastupala.

Ilić se prisetio i da je Generaciaj 5 išla 1982. na veliku jugoslovensku turneju pošto im je pop pevač Zdravko Čolić ponudioda budu njegovi gosti, kada su zatri mesecaodržali 70 koncerata i „prošli od Triglava do Đevđelije“.
  Te 1982. je bilo došlo veme da članovi benda idu u vojsku, a posle dve godine pauze „stvar je iščilela, nije više postojala energija“ da nastave dalje sa sviranjem.

Iić je dodao i da je kao kompozitor osećao opterećenje da piše tako da svaka pesma postane hit.

„Takav pritisak nisam uspeo da savladam. Trebalo je dosta vremena, da posle deset godina shvatim da nije suština da pišeš hitove nego da radiš ono što voliš. Tako smo se vratili 1993.“, primetio je klavijaturista.

Prema njegovim rečima, pesme Generacije 5 su se vrtele na radiju bez obzirada li je bend postojao ili ne, ali je njegovim članovima bilo krivo što ih ne sviraju uživo.

Ilić se prisetio i da mu je producent Riblje čorbe Džon Mekoj rekao: „Nikad ne smeš da staneš, jer ne znaš okolnosti u kojima će se neka nova pesma desiti i kako će proći, jer potencijalno može da bude hit“.

„A da li će biti hit ili ne, zavisi od mnogo oklonosti uključujući i sreću. Radimo i dalje, pišemo pesme izdavaćemo ih, da sačekamo tu pesmu koja će biti opštenarodno prihvaćena. To nam je motiv da nastavimo dalje“, rekao je muzičar.  

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar