U trendu

Dragi stripovi

Svako od nas je imao ili još uvek ima strip junake koji su obeležili neki deo našeg života. Čuveni američki strip Morta Vokera "Redov Bili" obeležava šest decenija svog postojanja, ali ni dan-danas nije izgubio na svojoj aktuelnosti, o čemu svedoči i podatak da je ovaj strip-klasik, koji smo nekada rado čitali u okviru Stripoteke, objavljen u luksuznom izdanju na 240 strana u boji.
Redov Bili, poznat po tome što svoj šlem nosi uvek preko očiju, prvi put se pojavio 1950. godine i isprva se verovalo da ovaj junak neće imati dug vek. Radnja je smeštena u američku kasarnu Močvarić, koja nije obična armijska kasarna, pošto je naseljavaju smešni ludaci na čelu sa redovom Bilijem i njegovim očajničkim naporima da izbegne svaku vrstu fizičkog rada. Ono zbog čega se verovalo da ideja crtača Morta Vokera neće opstati nije samo to što glavni junak traži priliku da uvek "uhvati krivinu" već činjenica da se Voker svojim zapletima uporno podrugivao autoritetima. Vojska, naravno, nije bila zadovoljna tretmanom koji je dobila u stripu, "Redov Bili" je čak bio i zabranjen u toku Korejskog rata. Međutim, kao što to obično biva sa "zabranjenim voćem", popularnost stripa je od tog trenutka pa nadalje drastično porasla. I ne samo to: strip je postao fenomen planetarnih razmera koji je uspeo da preživi čak i Vijetnamski rat.
Tako je jedan smotani "gušter" bez vojnog unapređenja postao najpoznatiji vojnik u istoriji pored čuvenog "Dobrog vojnika Švejka". Ista izdavačka kuća je pored ovog strip-junaka pažnju poklonila i "Hogaru strašnom" Dika Brauna, a oba izdanja ukrašena su i tekstovima koji čitaoce upoznaju sa razvojem stripova i njihovim likovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.