U trendu

Dragičević: Nagrada celom filmu, Marić:Ogroman vetar u leđa

NIŠ – Četiri glumačka priznanja dobijena na Filmskim susretima u Nišu nagrade su za celu ekipu i sam film „Toma“, izjavila je sinoć Tamara Dragićević agenciji Tanjug.

„Ne mogu a da se ne zahvalim svim ljudima koji su na filmu radili, Svi zajedno smo napravili posebno ostvarenje, priču koja vraća prave vrednosti, jednu iskrenu pravu emociju“, rekla je Dragićević posle dodele nagrada u Nišu.

Dragićević je rekla da joj je u dosadašnjoj karijeri najveća i najznačajnija nagrada „Carica Teodora“, koju je večeras na zatvaranju festivala glumačkih ostvarenja dobila za najbolju žensku ulogu, tumačeći Silvanu Armenulić u filmu „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića.

„Mislim da sam ovom ulogom pokazala nešto što ljudi verovatno nisu imali prilike da vide, a mi nekad mislimo da jesu, jer to negde leži u nama. I onda ne znamo momenat kada ste nešto novo podelili sa publikom i pokazali“, rekla je Dragićević.

Pripremajući se za ulogu proučavajući retke video snimke i intervjue Armenulić, Dragićević je shvatila kako želi da dočara pvačicu, jer je „razumela njenu dušu i biće, i samo se prepustila“, a da je „uradila dobru stvar“ pokazuje, kako je navela, nagrada u Nišu.

Milan Marić je rekao agenciji Tanjug da je „velika čast i ogroman vetar u leđa za dalje“ nagrada „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu koju je dobio tumačeći kompozitora pevača narodne muzike Tome Zdravkovića.

„Nisam očekivao (nagradu). Nekako, nadao sam se. Ali nisam bio siguran, ipak je bila ozbiljna konkurencija, mnogo filmova, divan festival. I možda mi zbog toga nagrada znači ne duplo, nego troduplo više“, naglasio je Marić.

Pripremajući se za ulogu Marić je inspiraciju najviše crpeo iz stihova Zdravkovićevih pesama, ali ističe da je morao da otključa „kod sebe neke stvari da bi on bio živ“.

„Najteže je krenuti u snimanje, a kada krenete onda plovite. I onda je vaš posao da idete što dublje, da se puštate, da rizikujete, da istražujete, da se ne plasite. A za to je potrebna ne samo vaša spremnost, već i divne kolege koje vas bodre kad je teško. Ja sam imao baš takve ljude oko sebe na ovom filmu“, naglasio je Marić.

Andrija Kuzmanović je nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu dobio kao menadžer Drnda u „Tomi“, a Sanja Marković za najbolju žensku epizodu tumačeći pevačevu treću suprugu Gordanu.

Marković je rekla da je presrećna zbog nagrade koju je dobila za lik koji mnogo voli i da joj je značajno što joj je priznanje stiglo za film „Toma“ i što je u pitanju saradnja sa Bjelogrlićem.

„Ona je 18 godina bila sa Tomom, svašta je uz njega prošla. Tu su bile baš velike turbulencije. To jeste kompleksno, kao i sve uloge na filmu kad se tiču istine i života“, rekla je Marković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.