U trendu

Dragulji koji spasavaju

Serijal naučne fantastike za mlade "Knjige Embera" američke spisateljice Džin Dupro govori o malobrojnima koji su preživeli veliku katastrofu, prvenstveno stanovnicima podzemnog grada Embera i o stanovnicima sela Sparksa koji su se Emberanima pridružili nakon što su napustili svoj umirući grad; takođe, bilo je reči i o periodu pedeset godina pre katastrofe. Poslednja knjiga iz serijala, "Dijamant iz Darkholda", vraća se narodima Embera i Sparksa i njihovim novim problemima.
U drugoj knjizi serijala, "Narod Sparksa", na kraju je došlo do pomirenja dva naroda i budućnost se činila povoljnom. Međutim, zima se u Sparksu otegla, ljudi su se razboljevali (medicinska pomoć se uglavnom svodi na lekovite trave), vremenske nepogode su oštetile i skladišta, pa je počela veoma ozbiljno da preti glad. Kada je dvanaestogodišnji Dun od skitnice kupio prilično iscepanu knjigu, učinilo mu se da bi ipak mogli da nađu spas: jer, kao i stari tekst koji je nekada Lina pronašla, i ovde se radilo o nečemu namenjenom spasavanju žitelja Embera – samo što je nepismena skitnica uništila veći deo knjige. Ipak, Dun i Lina se dogovaraju da se krišom vrate do Embera i da pokušaju da nađu drugi ulaz u njega; ako ništa drugo, moguće je da bi našli bar nekakve zalihe koje bi im pomogle da prežive zimu, a moguće je da bi pronašli i posebno blago koje su im Graditelji Embera namenili.
Pokazalo se da taj zadatak nije nimalo lak; jer, Ember nije prazan, kao što su mislili, niti je u njemu nekoliko Emberana sa kojima bi se mogli dogovoriti. Grad je zauzelo nekoliko uljeza, i ne dopuštaju nikome drugome ulaz – niti izlaz, ukoliko nekim slučajem ipak uđu. I nemaju nameru da zalihe iz Embera dele ni sa kim. Nakon što Dun bude zarobljen, na Lini je da nađe rešenje, dok Dun, čak ni u zarobljeništvu, ne odustaje od želje da otkrije tajnu spasonosnog blaga – čini se da je reč o dijamantu koji je uljez našao, ali Dun sluti da je taj dijamant mnogo više od pukog ukrasa.
"Dijamant iz Darkholda" uspešno završava tetralogiju "Knjige Embera". To je i dalje lepa priča o prijateljstvu, pomaganju, o zajedničkom radu, o ljubavi, o zaljubljenosti, nadama, snazi, hrabrosti, dovitljivosti… kao i o ne baš lepim stvarima, poput sebičluka, gramzivosti i oholosti. To je priča i o snovima koji se ostvaruju, možda ne uvek u toku vašeg života. Preporučeno za mlade i one koji se tako osećaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.