U trendu

Dugalic: „Strahinja Banovic“ cini vidljvom nasu tradiciju

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Nebojša Dugalić koji je govorio o svojoj ulozi u filmu „Strahinja Banović“, koji ima premijeru 25. februara na otvaranju FEST-a, kao i o mjuziklu „Jadnici“.

Dugalić je rekao da mu je u filmu reditelja Stefana Arsenijevića pripala mala uloga, odnosno „dosta sadržajna epizoda“ taksiste koji prevozi migrante sticajem životnih okolnosti jer se mora baviti ilegalnim poslovima da bi preživeo i odškolovao decu.

„Film tretira savremeni trenutak velike svetske krize vezano za puteve migranata koji su se našli između svoje zemlje i sveta u koji pokušaaju da pobegnu. Zanimljiva vizura tretmana te teme je činjenica da je ispričana kroz perspektivu naše narodne pesme ‘Banović Strahinja'“, rekao je Dugalić.

Prema njegovim rečima, Arsenijevićev film preispituje „kako naša srednjevekovna priča funkcioniše kad se otelotvori u našem dobu i šta znači kriterijum čojstva u ovom vremenu“.

„Pesma nema pandana u svetskoj književnosti, tako nešto niko nikada nije napisao, a mi gledamo tu priču izmeštenu u drugi kontekst, trenutak i vidimo kako je možda put spasenja svakog vremena vraćanje dobrim, lekovitim, spasonosnim merama čovečnosti“, ocenio je glumac.

Dugalić je rekao da pesma „Banović Strahinja“ nije samo priča o praštanju nego je „mnogo dublja, ontološka je i tiče se celog bića“.

Kada nekome praštamo to činimo povodom prestupa učinjenog prema nama, a Dugalić ističe da je ovde „reč o nečemu dubljem – dopuštenjem iz bezuslovne ljubavi, dopuštenjem drugome da ima aposolutnu slobodu ma koliko za nas bila bolna“.

„To je pravi ispit svake ljubavi. Banović Strahinja ne samo da prašta, on pre svega voli i postupa po logici: ako ženi koju volim dam slobodu preko nama shvatljive mere samo tako dokazujem da je istinski volim“, smatra Dugalić.

Glumac se prisetio reči direktora festivala u Karlovim Varima, gde je „Strahinja Banović“ prošle godine premijerno prikazan, koji je potpuno oduševljen rekao: „Gledao sam hiljade filmova i mislio sam da znam sve moguće zaplete, preokrete, ishode, a kad sam ovo video nisam mogao da verujem“.

„To mi je bilo drago. To je možda bio dobar obrazac kako ono najbolje iz naše tradicije, najubedljivije, najmoćnije, možemo kroz kontekstualizaciju učiniti vidljivim i svetu“, naglasio je Dugalić.

Povodom obnovljenog mjuzikla „Jadnici“ u Operi i teatru „Madlenijanum“, gde je počastvovan da igra glavnu ulogu Žana Valžana, Dugalić je istakao da je jako zahtevno pevački i glumački igrati u jedinoj postavci svetski čuvene predstave po delu Viktora Igoa trenutno na Balkanu.

„Zaista je spektakl sa mnogo glumaca, pevača, statista, velikim horom i igračima na sceni. Deluje izuzetno moćno i svaku put se predstava rasproda. Nadam se da će živeti“, zaključio je Dugalić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.