U trendu

Nacisti, vampiri, vukodlaci…

Niški autor Dejan Stojiljković za sobom već ima dve zbirke priča, "Leva strana druma" i "Low Life", a pred čitalačkom publikom je sada i njegov prvi pokušaj da se oproba u dužoj formi, romanu – "Konstantinovo raskršće". Na zadovoljstvo čitalaca, taj pokušaj je prilično uspešan.
Radnja "Konstantinovog raskršća" smeštena je u Niš tokom Drugog svetskog rata. U okupirani grad koji pod komandom drži bavarski plemić i oficir Vermahta Oto fon Fen stiže SS oficir Hajnrih Kan, poslat po specijalnom nalogu Hajnriha Himlera i samog Hitlera, kako bi u podzemnim prolazima arheološkog nalazišta Medijane kod Niša pronašao mač Konstantina Velikog, za koji legenda kaže da je napravljen pretapanjem jednog od klinova kojima je Isus Hrist bio prikovan na krst. Preostala dva klina, jedan umetnut u krunu, drugi u vrh koplja, već se nalaze u rukama nacista a, prema legendi, ko uspe da sakupi sva tri, vladaće svetom.
Niš u ratno doba je, jasno, haotično mesto, nimalo pogodno za arheološke pretrage. Uz to, svojim zverskim ponašanjem Kan nimalo ne pomaže sebi, kako streljanjem lokalnog stanovništva i očiglednim uživanjem u takvim postupcima, tako i stalnim sukobima sa Fon Fenom, čijeg je oficira zatvorio jer ga je video kako niškoj deci deli bombone, a među tom decom je bilo i malih Roma. Dodatni, nimalo beznačajan problem jeste to što nešto ubija nemačke vojnike i ostavlja ih raskomadane; narod počinje da šapuće o vampirima. Tu je i nekoliko komunističkih aktivista, kojima smetaju sve imućne Nišlije i žele da se obračunaju s njima, tu je i zagonetni četnički oficir Nemanja Lukić, čiji je tačan cilj posete Nišu nepoznat, njegov poznanik Svetislav Petrović Nišavac, harmonikaš i vešt kockar, Krsman Teofilović, ugledni Nišlija koji je Nemanju primio pod svoj krov, tu je savezničko bombardovanje Niša… I tu su crvene oči onoga, šta god to bilo, što svake noći kasapi nemačke vojnike. Svako tu ima neki svoj cilj, neko samo da preživi, neko da nešto ućari, neko nešto komplikovanije i ambicioznije, većinu proganja sopstvena prošlost, putevi im se međusobno ukrštaju, a ciljevi sukobljavaju.
"Konstantinovo raskršće" je horor roman sa dosta akcije i misterije. Isprepletana arijevska mitologija, antičke legende, vampiri i vukodlaci i dosta lokalnog kolorita stvaraju veoma zanimljivu mešavinu koja se, zahvaljujući autorovom dobrom zanatskom umeću i čitljivom stilu, pročita vrlo lako, bez zastoja. Roman je dobio na zanimljivosti i time što je u njega uložen solidan istraživački rad na poljima istorije i terena na kome se scene dešavaju; nema ničeg što je, po principu "ma to je samo hororčić" zbrljano i zbrzano. Likovi su uverljivi i interesantni, a dijalog živ i glatko teče. Pred kraj postoji jedna ne baš logična scena, sam kraj je pomalo slab i romanu nedostaje neka veća dubina, ali, uz sve to, "Konstantinovo raskršće" je veoma dobar roman koji se sa zadovoljstvom čita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.