U trendu

Dušan Kovačević i Zahar Prilepin dobitnici nagrade Ivo Andrić

Ovogodišnji dobitnici književne nagrade „Ivo Andrić“ su srpski dramski pisac Dušan Kovačević i ruski pisac Zahar Prilepin, saopštio je danas žiri Andrićevog instituta.

Kovačević je dobio nagradu za ukupan životni doprinos srpskoj književnosti, a Prilepin nagradu za prozno delo objavljeno u svetu koje je imalo snažan uticaj na srpsku književnost za roman „Obitelj“ i knjigu pripovedaka „Sedam Života“.

Nagrada će laureatima biti uručene 27. januara u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

U obrazloženju nagrade žiri, u sastavu profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Jovan Delić i književnici Vladimir Kecmanović i Želidrag Nikčević,  naveo je da je Dušan Kovačević ne samo vodeće ime srpske drame, već i jedan od najznačajnijih evropskih dramskih pisaca i „smehotvoraca“.

Žiri je podsetio na Kovačevićeve naslove poput „Maratonci trče počasni krug“, „Radovan Treći“, „Balkanski špijun“, „Profesionalac“… uz ocenu da su u njegovim petotomnim sabranim delima sve odreda remek-dela koja imaju izuzetan status i kod književne kritike i kod publike.

„Nastavaljajući se na tradiciju Sterije, Nušića i Popovića, a ponekad i u kombinaciji sa poetskim dramama Ljubomira Simovića i humorom Matije Bećkovića, Dušan Kovačević je podigao srpsku gorku komediju na najviši nivo i postao evropska književna vrednost prvog reda“, naveo je žiri.

Ruski književnik Zahar Prilepin je, prema oceni žirija, i pre romana „Obitelj“ imao status klasika savremene ruske književnosti, a tim štivom je svoj status ne samo učvrstio, već i visoko podigao naslanjajući se na tradiciju ruskih pisaca koji tematizuju istoriju, na Lava Tolstoja, Leonida Leonova i Aleksandra Solženjicina.

Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa koji još nije utvrdjen.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica nije prisustvovao dodeli nagrade zbog, kako je rečeno, loših vremenskih uslova.

Konferenciji za novinare prisustvovao je i predsednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije Simo Spasić, koji je u ruci držao fotografije žrtava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.