U trendu

Dva koncerta posvećena Vladi Divljanu oduševila publiku

BEOGRAD – Emotivna muzička poema “Nebeska Rusija: 4 Maljčika”, posvećena jednom od poslednjih džentlmena rokenrola Vladi Divljanu, bila je sinoć priređena u dvostrukom izdanju koncerta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, zahvaljujući pijanistima Aleksandru Šandorovu i Nemanji Nikoliću.

Specifično veče činila su dva rasprodata koncerta jedan za drugim u terminima od 20.00 i 21.50, što na prvi utisak deluje dosta naporno za pijaniste, ali ta dva izvođenja skoro da su ispunila kapacitet jedne sale, jer tek svako treće mesto je slobodno za sedenje pod strogim uslovima i merama protiv pandemije.

Šandorov i Nikolić su uveliko plasirali svoju instrumentalnu kompoziciju velikog hita “Retko te viđam sa devojkama” grupe “Idoli”, koja je obeležila Divljanovu karijeru, pre upliva u uspešne solo vode.

Upravo ta pesma je izvedena prva na pozornici, iako se očekivalo da će takav snažan adut ostaviti za kasnije, tek pred kraj, no, svakako je uživanje prepustiti se ovim notnim zapisima.

Ova instrumentalna verzija je snimana i s horom u nekoj od varijanti, i možda on i nedostaje, mada je njihovo izvođenje do te mere majstorski, da postaje samo sebi dovoljno, u pozitivnom smislu, oni se toliko prepuštaju melodijama Divljana da odlutaju u neki svoj svet, verovatno daleko u prošlost, kao reminiscencija na druženje sa velikim rok muzičarem.

Šandorov je bio dugogodišnji saradnik ovog gospodina rokenrola, što nas je tako prerano napustio, i jasno je sa koliko duše i iskrenosti je pristupio ovom idejnom konceptu i specifičnom originalnom projektu, koji ih sve povezuje pod nazivom “Nebeska Rusija: 4 Maljčika”.

Višestruko značenje je i jasno, spoj imena Vladinih pesama “Nebeska tema”, “Rusija” i “Maljčiki”, dok broj 4 u naslovu asocira na Divljana, Šandorova, Nikolića, kao i omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva, odnosno njegov “Koncert za klavir i orkestar br 3”.

Ta kompozicija velikog ruskog umetnika spaja sve pesme večitog dečaka, vođu “Old Stars benda” i “Nevladine organizacije” i snažnog solo igrača koji je obeležio čitavu jednu epohu.

Klavirski duo dvojice maestra sa autorskom muzikom Divljana pružao je neprolazne instrumentalne hitova “Plastika”, ili tako poetske “Nebeske teme”, koja je uplivala u “Rusiju”.

Publika je u dahu pratila muziciranje dva posvećena umetnika koji su uklapali senzibilitet Prokofjeva s drugačijom dimenzijom Divljanovih remek dela, te su podsetili auditorijum na bisere poput “Devojko mala” ili “Odnesi me”, “Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)”, i naravno ne sme proći bez naslova “Maljčiki”, kao deo imena ovog intimnog koncerta.

Upravo kroz naslov projekta i koncertni program jasno se aludira na “dobri duh” Vlade Divljana jer se ti nazivi mogu kanalisati i na odličan dokumentarni film o rok muzičaru “Nebeska tema” koji je imao nezapamćenu gledanost i od tada je svestrani kompozitor i pesnik prisutan sve više u životima svih.

Termin Rusija u nazivu nije samo zbog pesme “Rusija”, veći zbog porekla Prokofjeva, te je zanimljivo da svaka reč ima barem dvostruko značenje i višeslojnu simboliku.

Originalni koncepti su uvek zanimljivi publici, važno je biti drugačiji, nov, autentičan, što su Šandorov i Nikolić ovim svakako postigli.

Prvi koncert je trajao tačno sat vremena, da bi se muzičari odmorili za drugi, koji je sledio veoma brzo, a ono što je sigurno nedostajalo je da barem Šandorov, kolega i prijatelj Divljana, nije ispričao ništa o umetniku kome je veče posvećeno.

Pojačana emotivna nota bi bila poželjna, da se pripovedaju neke uspomene, anegdote, da se Divljan približi iskrenim ljubiteljima na taj narativni način, kad mu je već posvećen koncert.

Lik i delo Vlade Divljana od prošle 2019. godine je u velikoj ekspanziji, posebno zbog uspeha sa spomenutim dokumentarcem “Nebeska tema: Priča o Vladi Divljanu” Mladena Matičevića, kao i iznenadnim osnivanjem više “tribjut” bendova koji slave njegovu karijeru i često održavaju koncerte u prestonici.

Možda je onda tema o VD i previše često upotrebljena, ali je u vizuri i virtuoznosti dvojice pijanista u takvoj konkurenciji svakako na znatno višem nivou, jer su udahnuli jedan nov, lepši život i neprolazno sećanje koje i posle pet godina nimalo ne bledi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.