U trendu

Dve invazivne vrste napravile štetu od 16 milijardi dolara

MAJAMI – Istraživači sa Floride objavili su studiju prema kojoj su dve invazivne vrste, američka žaba i smeđa drvenasta zmija, pričinile svetsku štetu od oko 16 milijardi dolara u periodu od 1986. do 2020. godine, prenosi Rojters.

Kako se navodi, ove dve vrste su uzrukovale različite probleme, od velikih oštećenja useva do nestanka struje, što predstavlja veliki finansijski gubitak na svetskom nivou. Smeđe-zelena žaba poznata kao „lithobates catesbeianus“, koja može da teži preko 1kg, imala je najveći uticaj u Evropi, prema ovom istraživanju.

Sa druge strane, smeđa zmija, poznata kao „boiga irregularis“, nekontrolisano se namnožila na pacifičkim ostrvima, uključujući Marijanska ostrva, gde se smatra da su ovu vrstu unele američcke trupe u Drugom svetskom ratu, naveli su istraživači.

Studijom se ističe nužna potreba za ulaganjem u kontrolu globalnog transporta invazivnih vrsta, kako se bi se sprečili veliki gubici nakon mogućih invazija.

Istraživači su naveli da je kontinuirano ažuraranje crne liste zabranjenih vrsta za trgovinu korak ka kome se mora ići, kako bi se u budućnosti izbegli problemi sa kojima su se susreli na globalnom planu.

„U današnje vreme, trgovina kućnim ljubimcima je glavni put za ove vrste, posebno sada kada vlada potražnja za najegzotičnijim zmijama“, navedeno je u studiji.

Brojke su izvedene agregacijom troškova povezanih sa invazivnim vrstama kako je opisano u recenziranoj literaturi i studijama za koje se smatralo da su visoke pouzdanosti, i uglavnom su proizašle iz procena i ekstrapolacija, a ne iz empirijskih zapažanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.