U trendu

Dve izložbe Goranke Matić u Zagrebu

ZAGREB – Retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” biće otvorena 13. septembra u Muzeju suvremene umjetnosti, a njena izložba „Moravice“ 14. septembra u Srpskom kulturnom društva „Prosvjeta“ u Zagrebu, saopštili su organizatori.

„Iskustvo u gužvi” je prošle godine organizovao Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) pod kustoskom koncepcijom Une Popović, a nakon gostovanja u muzejima u Novom Sadu i Banja Luci sada se predstavlja i u Zagrebu, saopšteno je iz MSUB.

„Izložbom ‘Iskustvo u gužvi’ započinje prva značajnija izložbena saradnja MSUB i Muzeja suvremene umjetnosti nakon tri decenije. Gostovanje izložbe u Zagrebu podržali su ‘Prosvjeta’ i Ured za kulturu grada Zagreba“, kaže se u saopštenju.

Kao je navedeno,izložba će predstaviti više od 500 fotografija koje su originalno bile predstavljene u Beogradu, a koncepcijski teži isticanju angažmana autorke kao novinarske hroničarke muzičkih, likovnih i političkih događaja, i predane fotografkinje sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.

Autorski ciklus Matić „Moravice“ nastao je 1985. godine, a iz MSUb navode da se njen „lični iskaz otkriva na snimcima mesta porekla autorke, nekadašnjih Srpskih Moravica, sada samo Moravica u Gorskom kotaru, Hrvatska odakle je njen otac“.

Iz MSUB su saopštili da će biti prikazane 22 fotografije na kojima „umetnica lirski narativno vodi kroz predele, pejsaže, eksterijere i enterijere tog mesta.“

„Izložba ‘Moravice’ sasvim slučajno se poklopila sa obeležavanjem tridesete godišnjice od potpisivanja prvog mirovnog sporazuma u Hrvatskoj, sklopljenog upravo u Gorskom kotaru zahvaljujući kojem je taj kraj pošteđen stradanja i ratnih razaranja“, navodi MSUB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar