U trendu

Dve predstave BDP na početku Bitefa

BEOGRAD – Predstave Beogradskog-dramskog pozorišta „Living rum“ u režiji Ersana Montaga i „Cement Beograd“ Sebastijana Horvata biće izvedene 13. i 14. septembra u prologu festivala Bitef.

„Ovakav izbor za sam početak festivala nikako nije slučajan. To je rezultat potrebe umetničkog tima Bitefa da široj javnosti još jednom ukaže na pozitivan iskorak koji je BDP napravio u cilju kreiranja umetnički relevantne ponude savremenog pozorišta. Horvat i Montag su autori afirmisani u šsirem međunarodnom kontekstu upravo na Bitefu, pa je ovo i dokaz teze da Bitef, uprkos oprečnim mišljenjima, ima značajan uticaj na pozorišni život u Srbiji“, saopštila je danas direkcija Bitefa.

Izvođenje „Living ruma“ biće svetska premijera koprodukcije BDP-a i Bitef teatra, a predstava prati različite trenutke iz života operske pevačice iz Beograda koja je izgubila svoje najbliže u ratovima devedesetih u Jugoslaviji.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica rekao je da „Living rum“ „nije politički komentar, već lirska meditacija o prolaznosti, vremenu, izneverenim nadama, usamljenosti i kao takva daje doprinos viziji posthumanog sveta, što je jedna od centralnih tematskih odrednica Bitefa 2021. godine“.

Dve godine nakon što su sa predstavom „Ali: strah jede dušu'“ na 53. Bitefu osvojili gran pri „Mira Trailović“, Nagradu lista Politika za najbolju režiju i Nagradu publike, autorski tim Sebastijan Horvat i Milan Ramšak Marković vraća se sa „Cement Beograd“, inspirisanim komadom „Cement“ Hajnera Milera.

„Cement Beograd“ je autorski projekat koji „kroz dva stilski oštro razdvojena dela, gradi metaforičko upozorenje u vezi sa tim da odustajanje od ideala revolucije vodi ka duhovnoj, moralnoj i fizičkoj degradaciji“.

Zbog nemogućnosti da 2020. godine bude organizovan u punom kapacitetu, dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala pod sloganom „Na ivici budućnosti“ biće održano od 13. do 25. septembra, sa većim brojem predstava od uobičajenog, pa će u glavnom programu biti prikazano 14 predstava iz deset zemalja, dok će domaća pozorišta imati čak četiri predstavnika. Festival podržava Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Ministarstvo kulture Srbije, Gete Institut i Francuski institut u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.