U trendu

Dve premijere “Ane Karenjine” sutra i u subotu u NP u Nišu

NIŠ – U Narodnom pozorištu u Nišu danas je održan susret sa medijima povodom nove predstave „Ana Karenjina“, po tekstu Lava N. Tolstoja, u režiji Irfana Mensura, koja će biti održana sutra i u subotu u dva premijerna izvođenja, saopštili su iz tog teatra.

Osim režije, dramski umetnik Mensur potpisuje i dramatizaciju romana, kao i dizajn scene, a u glavnoj ulozi nesrećne junakinje ruskog klasika igraće Dragana Mićalović u petak, dok će u subotu istu rolu tumačiti njena alternacija Katarina Arsić.

Predstava, koja je uveliko izazvala veliko interesovanje javnosti i publike, imaće svoje reprize 24. i 25. januara, kao i 13. februara.

Direktor niškog pozorišta, dramaturg Spasoje Ž. Milovanović, podsetio je na istoriju igranja „Ane Karenjine“ na niškoj pozorišnoj sceni, jer tokom 134 godine, od samih početaka „Sinđelića“ do danas, Tolstojevadela imala su 12 premijera u NP Niš.

Niška publika je prvi put gledala potresnu melodramu davne 1913. godine, u izvedbi pozorišne trupe „Kosta Trifković“, pod vođstvom Sime Bunića.

Pozorište Moravske banovine je 1930. godine takođe imalo premijeru „Ane Karenjine“, koju je režirao Radivoj Dinulović, tadašnji upravnik, a komad je igran kao drama u sedam slika. Oblasno narodno državno pozorište je u sezoni 1940/41. poslednji put premijerno u Nišu izvelo ovaj antologijski roman na sceni, u postavci upravnika BorivojaStojkovića.

Nakon punih 80 godina odsustvovanja sa niške scene, ovo je zapravo prva premijera Tolstojeve „Ane Karenjine“ pod imenom Narodnog pozorišta Niš.

Konferenciji je prisustvovala autorska i glumačka ekipa predstave, gde je premijerno predstavljen i song „Karenjin“, za koji je muziku pisao Aleksandar Sanja Ilić, inače kompozitor ove predstave, po tekstu Mensura, a peva Dragana Mićalović.

Priča o ljubavi. zabranjenoj, skandaloznoj, silnoj, neizbežnoj, bezglavoj, strasnoj, bezgraničnoj, životnoj, nerazumnoj, hrabroj, sveprožimajućoj, ludoj, bolnoj, oslobađajućoj, destruktivnoj, fatalnoj, to je Ana Karenjina, kako navode iz ekipe predstave.

Osim dve pomenute glumice u glavnoj ulozi, u predstavi muža Karenjina igra Dejan Cicmilović, dok je fatalni ljubavnik Vronski – Miloš Cvetković.

Ostale uloge igraju: Stefan Mladenović, Nađa Nedović Tekinder, Bratislava Milić / Katarina Mitić Pavlović, Danilo Petrović i Vuk Marinković.

Plesači Contra Dance Studija su – Danica Ničić, Anđelija Ćulibrk, Anja Tonsa Milovanović, Atina Vasović, Jana Milenković, Dušan Stojiljković, Dušan Petrović, Željko Tasić, Petar Ilić

U autorskoj ekipi su i kostimograf Biljana Krstić, scenograf i asistent kostimografa Katarina Filipović i koreograf Danica Ničić.

Na songu “Karenjina” angažovan je i Akademski ženski hor SKC-a Niš, sa gostima: Miloš Vukman ? bas, Lazar Lazarević ? bas i Nikola Janković ? tenor, uz dirigenta Ivanu Mirović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.