U trendu

Džef Bezos donira Smitsonijanu 200 miliona dolara

VAŠINGTON – Grupa muzeja i istraživačkih centara pod upravom vlade SAD „Smitsonijan“ saopštila je danas da će američki preduzetnik i osnivač Amazona Džef Bezos donirati 200 miliona dolara tom institutu, što će biti najveći poklon koji je ta organizacija dobila od osnivanja, 1846. godine.

Kako prenosi Si-En-En, 70 miliona dolara namenjeno je renoviranju Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira, a 130 miliona pokretanju novog obrazovnog centra.

U saopštenju se navodi da će donacija pomoći da se omogući tehnološka transformacija galerija u muzeju i javnih prostora.

„Oduševljeni smo što se Džef obavezuje da nam pomogne da proširimo domet i uticaj Smitsonijana, dok pokušavamo da inspirišemo novu generaciju naučnika, astronauta, inženjera, edukatora i preduzetnika“, rekao je predsedavajući odbora regenta Smitsonijana i osnivač Amerikan onajna Stiv Kejs.

Bezos planira da 20. jula da bude deo četvoročlane posade letilice bez pilota, koju je izradila kompanija Blu Oridžin, a putovanje do ivice svemira trebalo bi da traje 11 minuta.

Bezos je 5. jula podneo ostavku na mesto izvršnog direktora Amazona, koju je najavio još u februaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar