Džez festival od Beograda pravi prestonicu sveta

BEOGRAD – Veliki američki džez orkestar Mingus Big Band, sastavaljen od prvoklasnih njujorških muzičara saksofonista i flautista Čarls Lojd obeležili su sjajnim nastupima zatvaranje 35. Beogradskog džez festivala u Kombank dvorani.

Mingus Big Bend, sastavljen od vrhunskih istrumentalista pod umetničkim vođstvom Mingusove supruge Sju ne bavi se samo iščitavanjem zaostavštine legendarnog kontrabasiste, već je autentično tumači originalnim aranžmanima kompozicija iz Mingusovog opusa.

Na efektan i na momente virtouzan način muzičari Mingus Big Benda dovodili su do euforije publiku u Kombank dvorani i na taj način nastavili tradiciju sjajnih nastupa benda koja datira od uvodnog izdanja festivala 1970. godine.

Džezeri iz Njujorka nastupali su sa velikim uspehom i 1970. godine, 1972. i 1975, a manja formacija Mingus Dinastija obradovala je publiku Beogradskog džez festivala i 1982. godine.

Mingus Big Bend je sinoć predstavio presek svog repertoara koji ga je doveo u poziciju da bude čak sedam puta nominovan za Gremi nagradu.

Jakim aplauzima poštovaoci džeza u Kombank dvorani umeli su da nagrade solo deonice njujorških džezera, a ceo bend je isprećen ovacijama.

U sjajnom raspoloženju publika u Kombank dvorani dočekala je nastup saksofoniste i flautiste Čarlsa Lojda koji je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator.

Žestina njegovih improvizacija obradovala je sinoć publiku u Kombank dvorani i podsetila na prethodne nastupe slavnog džezera u Beogradu.

Posle dva nezaboravna koncerta na festivalu 2011. i 2014. godine, zakoračivši u devetu deceniju života sa nesmanjenom izvođačkom energijom, Lojd se vratio u Beograd u Beograd sa novom postavom, u kojoj zapaženu ulogu ima gitarista Marvin Sjuel.

Na jesenjoj turneji Lojd je promovisao novi album Kindred Spirits, istražujući spojeve modernog džeza sa bluzom i spiritualima na radost publike u Beogradu.

Beogradski džez festival godinama unazad predstavlja jedan od najvažnijih muzičkih događaja u ovom delu Evrope.

Posvećena, radoznala i vrlo sposobna ekipa iz produkcije festivala koju predvodi umetnički direktor Vojislav Pantić uspeva u Beograd da dovede velikane džeza, ali mlade muzičare koji će to postati.

Nastup Dajan Rivs u okviru programa festivala pretvorio je Beograd u svetsku prestonicu džeza 24. oktobra.

Slavni kompozitor filmske muzike Zoran Simjanović kazao je posle koncerta autentične džez dive da „od toga bolje ne može“.

Iz Kanade je na festiva stigla i Lajla Bjali sa svojim trijom za koju kažu da je nova Dajana Krol u šta se uverila publika u Velikoj sali Doma omladine na još jednoj „džez svetkovini“ što je i slogan ovogodišnjeg festivala.

Beogradski džez festival ove godine će imati i program „Plus“, jer će večeras u Velikoj sali Doma omladine nastupiti jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjernstad iz Norveške.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.