U trendu

Džez festival u Novom Sadu od 16. do 19. novembra

NOVI SAD – Novi Sad će od 16. do 19.novembra biti domaćin 24. Dzez festivala, a koncerti će se održavati u Maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Selektor festivala je Vitomir Simurdić, veliki poznavalac dzez muzike.

„Osnovna ideja bila je da pokušam da pravim festival po programima,dakle više me je interesovao sadržaj od samog izvođača. Festival će otvoriti Big bend Radio televizije Srbije. Sviraće Tribute to Ted Dzons.Koncert je posvećen čoveku koji je ostao upamćen kao vrhunski solista. Karijeru je završio u Evropi 1979. kada je preuzeo Big bend Danskog radija i napravio respektabilan orkestar. Prerano je otišao, ali ostavio je kapitalno nasleđe.Njegove ekstremno zahtevne aranzmane izvešće Big bend RTS-a što znači da ćemo imati prvorazredno otvaranje“ rekao je Simurdić i dodao da će na festivalu nastupiti i jedanaestočlana postava iz Francuske, Srbije i Obale Slonovače pod vođstvom Srđana Ivanovića i Vladimira Nikolova koja je pobrala ogromne pohvale.

Milica Rašković rukovoditeljka programskog luka Druga Evropa, Evropske prestonice kulture, kaže da je impresionirana što se Dzez festival dešava u okviru Evropske prestonice kulture.

„Ovo je jedna od najznačajnijih manifestacija Novog Sada sa dugom tradicijom.Spajamo festival sa drugim gradovima koji su evropske prestonice kulture: Eš u Luksemburgu i Kaunas u Litvaniji. Ideja je da renomirani pijanista Bojan Zulfikarpašić iz Novog Sada na festivalu okupi dzez muzičare iz ova tri grada i koji će nastupiti kao novi orkestar“ kaže Raškovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.