U trendu

Džez pijanista obradio Krnjevca i kneza Mihaila

BEOGRAD – Džez pijanista Aleksandar Jovanović Šljuka objavio je album „Piano solo“ na kome je samo uz klavir snimio šest autorskih improvizacija i obrade narodnih pesama „Jesen stize rana“ i „Što se bore misli moje“, saopštio je danas izdavač Lampšejd.

„Poželeo sam da sebe i publiku vratim na osnovne elemente muzike: melodiju, harmoniju i ritam, kroz zvuk samo jednog instrumenta. Ovaj specifičan pristup muzici, stvaranju, klaviru, otvorio mi je nove vidike i ideje u pogledu budućih projekata i stvaranja nove muzike“, rekao je Jovanović.

Na albumu „Piano solo“, kog je podržao SOKOJ, zabeleženo je osam tema u kojima je Jovanović improvizovao i u trenutku ih oblikovao u numere koje se „kao takve više nikada neće čuti – već koncertno izvođenje biće u nekoj novoj, jedinstvenoj verziji“, saopštio je Lapšejd.

Pored autorskih kompozicija, Jovanović je snimio svoja viđenja „Jesen stiže rana“ Miodraga Todorovića Krnjevca, i „Što se bore misli moje“ kneza Mihaila Obrenovića, ističući da su za njega „narodne pesme, starogradske, romanse, ili samo motivi folklora, ritmovi, harmonije, neiscrpna riznica ideja“.

„Tako dolazimo do konačne mešavine različitih tradicija: klasike, džeza i folklora. Ta mešavina je kod mene krajnje prirodna i spontana, tako da je samo bilo potrebno uobličiti je u muzičke forme – kompozicije i naći odgovarajući recept za improvizaciju“, rekao je Jovanović.

Za muzičara je „improvizacija najveća muzička ljubav“, a recept je našao u „muzici koja prenosi emocije, u bluzu, u kafanskom meraku, u strasti i razigranosti džeza i Balkana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.