U trendu

Džez scena

Za ljubitelje džeza i sve one koji vole da slušaju „lake note“ Kolarčeva zadužbina u Beogradu s vremena na vreme priprema lepa iznenađenja. Tako je nedavno održan džez koncert kvinteta Jovana Maljokovića i Ane Sofrenović pod imenom „Novogodišnja džez avantura“. Bio je to, ujedno, i poslednji džez koncert protekle godine u glavnom gradu.

Tenor saksofonista Jovan Maljoković, rođen 1943. godine u Valjevu, okupio je odlične muzičare u trenutno mali sastav, koji čine trombonista, kompozitor i aranžer Ivan Ilić, pijanista Dragan Ćalina, bas gitarista Slaviša – Stenli Pavlović i bubnjar Miodrag – Đino Maljoković. Za ovaj koncert kvintet Maljoković je pripremio veći broj novih numera iz bogate zaostavštine filmske muzike. Glumica i pevačica Ana Sofrenović, rođena u Beogradu 1972. godine, već nekoliko godina nastupa sa Maljokovićevim kvintetom pevajući izbor poznatih pesama iz popularnih filmova.

Ta lepa tradicija nastavila se posle kraće pauze na najbolji mogući način. Kvintet je bez Ane izveo tri numere („Divna ljubav“, „Pođi vozom A“ i Jovanovu originalnu kompoziciju „Pakito“ posvećenu Pakito d“Riveri) idealno zagrevajući slušaoce za vokalne interpretacije Ane Sofrenović. Prijatnog i prijemljivog glasa, odmerenih kretnji i scenskog nastupa kakav i dolikuje glumici, elegantno i jednostavno obučena, Ana Sofrenović je odlično pevala najpoznatije numere iz sledećih filmova: „Ko je smestio Zeki Rodžeru“, „Kosa“, „Bagdad kafe“, „Boja purpura“, „Kabare“, „Edvard drugi“, „Njujork, Njujork“ i „Kazablanka“. Pored toga, veoma potresno i u neobično efektnom aranžmanu otpevala je i tradicionalnu škotsku pesmu „Amazing Grace“, poznati džez standard „Noć i dan“ i, čak dva puta (drugi put na bis), eksplozivnu bluz kompoziciju „Sve moje“.

Osim lidera kvinteta, Jovana Maljokovića (koji je, pored saksofona, svirao i perkusione „igračke i zvečke“), kao solisti su se izdvojili mladi pančevački pijanista Ćalina (naročito kao solo pratilac Sofrenovićeve u baladi „Uvek kada se rastajemo“ iz filma „Edvard drugi“), gitarista Stenli Pavlović u numeri „Bluz gospođice Silije“ iz filma „Boja purpura“ i trombonista Ilić u nezaboravnim pasažima u numeri „Amazing Grace“. Bubnjar Đino Maljoković došao je do punog izražaja tokom podužeg sola u numeri „Možda ovog puta“ iz filma „Kabare“. Osamdeset minuta brzo je proletelo u raspevanom i lepršavom tonu, idealnom uvodu u neka nova džez druženja. Prava je šteta što Anu Sofrenović (zbog glumačkih i porodičnih obaveza) ne slušamo češće i redovnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.