U trendu

Edukativni filmovi u produkciji Miksera za treće doba

BEOGRAD – Kulturna organizacija Mikser iz Beograda u saradnji sa Populacionim fondom UN (UNFPA) započela je projekat „Poveži se“, koji podrazumeva produkciju kratkih edukativnih filmova, što će starijim građanima omogućiti lakše i brže savladavanje najčešćih komunikacionih platformi i aplikacija.

Cilj projekta je da pomogne re/integraciju starijih osoba u aktivan društveni život i u trenutnoj pandemiji Kovida 19.

Projekat je pokrenut na nedavno održanom Mikser Festivalu 2020 razgovorom pod nazivom „Solidarno društvo“, a sada se očekuje i njegov nastavak.

Često zbog onemogućenog direktnog kontakta, stariji ostaju bez fizičke pomoći, otežan im je pristup zdravstvenim uslugama i informacijama, a pojačan je i osećaj usamljenosti.

Pametni telefoni, tableti, kompjuteri i odgovarajuće aplikacije, odnosno sva sredstva svakodnevne komunikacije, često predstavljaju barijeru starijim osobama u pokušaju da ostvare i održe kontakt.

“Posebno smo ponosni na to da će jedna od glavnih nosilaca ovog projekta biti naša draga saradnica i glumica Rada Đuričin, koja je na nedavno održanom Mikser Festivalu bila jedna od glavnih panelista na tribini “Solidarno društvo”, istakao je Ivan M. Lalić, izvršni direktor Miksera.

“Moguće prakse koje možemo da primenimo kako bi se glas svih generacija čuo u zajednici sada ćemo pretočiti u sedmu umetnost, na opšte zadovoljstvo svih nas, i na taj način spojiti generacije u zajedničkom cilju – povezivanju i rušenju stereotipa”.

Ovim projektom iz Miksera žele da pomognu trećem dobu da se više služi aplikacijama kao što su Vajber, Skajp, Fejsbuk, ali i pametnim telefonima i laptopovima.

Istovremeno, kratkim filmovima sa starijim građanima, prikazaće i neke od njihovih veština, od raznih hobija, sve do rešavanja brojnih životnih situacija koje su proživeli i pružanja dragocenih saveta onima koji sada prolaze kroz slične izazove.

Snimanja su u toku, sa Radom Đuričin u glavnoj ulozi, a ta kratka edukativna ostvarenja će imati premijeru početkom decembra i njihova distribucija biće realizovana u vidu preporuka domovima za starija lica, klubovima penzionera i sličnim udruženjima, navode iz produkcionog tima Mikser TV.

Kratki filmovi prikazaće dvosmerni odnos između starijih građana i celine društva i isticaće njihov potencijal da ostanu njegovi aktivni članovi, kao i to da svaka osoba ima pravo da bude vrednovana i prihvaćena, pravo na pomoć i podršku, ali i pravo i obavezu da drugima pruži ono što smatra najvrednijim kod sebe, zaključuju u Mikseru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar