U trendu

Edvin Vurm dobija počasni doktorat u Beogradu

BEOGRAED – Univerzitet umetnosti u Beogradu dodeljuje počasni doktorat austrijskom umetniku Ervinu Vurmu zbog izuzetne međunarodne reputacije i doprinosa likovnim umetnostima, saopštili su danas organizatori.

U obrazloženju Fakulteta likovnih umetnosti kao predlagača navodi se da Vurm „ima izuzetnu međunarodnu reputaciju i da je dao doprinos likovnim umetnostima koji se, između ostalog, ogleda u
inovativnim pristupima skulpturi“.

„Vurmov rad je često kritičan prema mentalitetu i načinu života zapadnog društva. Uspeh i popularnost njegovog rada u velikoj meri posledica je činjenice da se hrabro poigrava aspektima popularne kulture, životnog stila i aktuelnih dešavanja u društvu i politici“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, dodela zvanja počasnog doktora posebno je značajna u trenutku kada stručna javnost, studenti i publika imaju priliku da do 9. avgusta posete retrospektivnu izložbu Vurma u Muzeju savremene umetnosti Beograd.

Vurm je dobitnik Velike državne nagrade Austrije i dvostruki je bio predstavnik te zemlje na Venecijanskom bijenalu, a njegova dela se nalaze u kolekcijama Muzeja Solomona R. Gugenhajma, Umetničkog centra Voker, Muzeja Ludvig, Centra Pompidu i drugih.

Počasni doktorata biće uručen Vurmu 1. juna (16:00) u svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti u Beogradu, u prisustvu rektorke Mirjane Nikolić, dekana Dimitrija Pecić i prodekana za međunarodnu saradnju Jelene Todorović,

Počasne doktorate Univerziteta umetnosti do sada su dobili kompozitori Kšištof Penderecki i Vladan Radovanović, likovni umetnik Janis Kunelis, dirigent Zubin Mehta, arhitekta Boris Podreka, konceptualna umetnica Marina Abramović, reditelj Dušan Makavejev, scenograf Miodrag Tabački i pijanista Eugen Inđić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar