U trendu

Egipat: Pronađen hram sunca star 4.500 hiljade godina

KAIRO – Arheolozi veruju da su otkrili jedan od izgubljenih egipatskih „hramova sunca“, koji datira iz sredine 25. veka pre nove ere.

Na lokalitetu su pronađeni posmrtni ostaci zakopani ispod drugog hrama u Abu Gurabu, oko 19 kilometara južno od Kaira.

Otkriće Masimilijana Nucola, docenta egiptologije na Institutu za mediteranske i orijentalne kulture u Varšavi i njegovog tima predstavljeno je u emisiji „Izgubljeno blago Egipta“ na Nešenel Džiografiku.

Još 1898. godine, arheolozi koji su radili na tom lokalitetu otkrili su hram sunca faraona Nusera koji je vladao Egiptom između 2400. i 2370. godine pre nove ere.

Nova otkrića objavljena tokom nedavne emisije sugerišu da je izgrađen na vrhu ostataka još jednog sunčevog hrama.

„Arheolozi iz 19. stoleća iskopali su samo mali deo ove zgrade od opeke i blata ispod kamenog hrama Nusera i zaključili da je ovo bila prethodna faza izgradnje istog hrama“, rekao je Nucolo za CNN.

„Sada naši nalazi pokazuju da je ovo bila potpuno drugačija zgrada, podignuta pre Nusere“, rekao je on.

Među nalazima su pečati s ugraviranim imenima kraljeva koji su vladali pre Nuserre, a koji su se nekada koristili kao čepovi za tegle, kao i baze krečnjačkih stubova, koji su bili deo ulaznog trema i krečnjačkog praga.

Originalna konstrukcija bila je u potpunosti napravljena od cigli od blata, rekao je Nucolo, čiji je tim takođe pronašao desetine netaknutih tegli piva tokom iskopavanja.

Spomenik od cigle i blata „bio je impresivne veličine“, rekao je Nucolo, ali ga je Nusera ritualno uništio kako bi izgradio svoj vlastiti hram sunca.

Dok su ovi hramovi bili posvećeni kultu boga sunca Ra, kralj je legitimisao svoju moć kroz hram i predstavljao se kao jedini sin boga sunca na Zemlji, rekao je on.

„Indirektno, dakle, glavna svrha hrama je bila da bude mesto za obožavanje živog kralja“, rekao je Nucolo.

Istorijski izvori sugerišu da je ukupno izgrađeno šest ovakvih hramova, ali samo dva su prethodno otkopana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.