U trendu

Egipatski pijanista Mohamed Šams 13. decembra na Kolarcu

BEOGRAD – Egipatski pijanista koji živi i radi u Njujorku, Mohamed Šams imaće premijerni koncert u Beogradu 13. decembra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, aposle slede nastupi u Bačkoj Palanci, Novom Sadu i Zaječaru, u organizaciji “ArtLinka” i Ambasade Egipta u Srbiji.

Šams će imati širok repertoar na ovih nekoliko koncerata od Baha, Betovena, preko romantičara do egipatskih kompozitora, a na mini turneji će nastupiti i u klavirskom duu sa pijanistkinjom Jovankom Višekrunom Janković.

Egipatski muzičar je izvodio raznovrstan repertoar kao kamernu muziku i bio je solista širom SAD-a, kao i u Engleskoj, Škotskoj, Italiji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj, Hungri, Tunisu, Kini, Hong Kongu, Japanu i Egiptu.

Kao solista je svirao sa svetski poznatim orkestrima kao što su Kraljevski filharmonijski orkestar/Batiz, Kraljevski škotski nacionalni orkestar Kluken, “Manhattan Sćool Orćestra”/Entremont.

Bio je finalista na Vašingtonskom međunarodnom pijanističkom takmičenju i polufinalista na Škotskom internacionalnom takmičenju.

Šams je takođe bio gost mnogih međunarodnih muzičkih festivala- Betoven festival u Bonu (Nemačka), gudačka akademija u Plzenu (Češka republika), Brevard muzički festival u Severnoj Koreji, “Pianofest” u Hemptonu (Engleska) i klavirski festival Kraljevskog konzervatorijuma Škotske.

Kao dobitnik Fulbrajtove stipendije 2006. godine u istraživanju američkih kompozitora 20. veka, pijanista je učestvovao u izvođenju remek dela značajnih kompozitora kao što su Eliot Karter, Džon Koriljano, Leonard Bernštajn i Džon Musto.
Trenutno je na fakultetu “Purćase College of Music-SUNI” i na Univerzitetu “Saint Joseph” u Hartfordu, Konektikat (SAD).

Takođe je suosnivač i saradnik na muzičkom festivalu Lake Suva u prefekturi Nagano u Japanu, gde tokom leta održava koncerte kamerne muzike od 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.