U trendu

Erno: Tematika moje literature ja autobiografska

BEOGRAD – Francuska književnica Ani Erno, dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, bila je rekla da sve što je napisala potiče iz njenog životnog iskustva, i da su u tom smislu poreklo i tematika njene literature autobiografski.

Erno je u intervjuu časopisu NIN 2019. godine rekla da joj nije cilj da piše o sebi, niti da opisuje sopstveni život već joj ono što se desilo služi „kao polje za istraživanje da bi na svetlost dana iznela određenu istinu“.

„Ja koje upotrebljavam, jeste reč koja u jednakoj meri označava drugog koliko i mene samu. U knjizi ‘Godine’ takvo ja se ne pojavljuje, umesto njega nalazimo reči mi, oni ili one, jer sam sigurna da nas definiše zajednička istorija“. navela je Erno.

Govoreći o odnosu stvarnosti i fikcije Erno je ocenila da je „velika razlika u tome što ona prva, čak i onda kad je samo zamišljamo, ima moć da nas zaprepasti, naročito kad je tragična.“.

„Možemo probati da zamislimo budućnost, ali ona nas uvek iznenađuje. Stoga može izgledati da je dokument nadmoćan u odnosu na fikciju, ali s vremenom, bila reč o filmu ili o knjizi, biće shvaćen, prihvaćen manje-više kao fikcija“, navela je autorka.

Upitana da li je čitala pisce sa naših prostora, književnica koja je u Beogradu 1997. godine predstavljala svoje knjige „Jednostavna strast“, „Mesto pod suncem“, „Nisam izašla iz svoje noći“, je odgovorila NIN-u: „Danila Kiša i jedan roman Mirka Kovača. ‘Životopis Malvine Trifković'“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar