U trendu

FCS: Najveću podršku dobio film “Dušan Silni” – 48 miliona

BEOGRAD – Igrani film „Dušan Silni“ u režiji Petra Pašića dobio je najveću podršku od 48 miliona dinara, a „Put do oca“ Nenada Ognjenovića 36 miliona na konkursa za podršku ostvarenjima sa nacionalnom temom Filmskog centra Srbije (FCS).

Na konkursu za sufinansiranje razvoja dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova odabrano je 13 ostvarenja, među kojima su debitantski film “Seti me se” koji kao kao reditelj i scenarista potpisuje popularni glumac Vuk Kostić, kao i novi projekti glumice Mirjane Karanović i reditelja Stevana Filipovića.

Kako je saopštio FCS, odbijen je isti broj predloga, među kojima su i ostvarenja Srđana Dragojevića, Siniše Kovačevića, Petra Ristovskog i pozorišnog reditelja Stevana Bodrože.

Upravni odbor FCS usvojio je predloge komisija za 2021. na konkursima u tri kategorije: domaći dugometražni filmovi sa nacionalnom temom, domaći dugometražni debitantski igrani filmovi i razvoj projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova.

Za kategoriju Filmovi sa nacionalnom temom u komisiju su bili – Igor Turčinović, Borislav Anđelić, Miroslav Lekić, Aleksandar Protić i Saša Radojević.

Odluku da film “Dušan Silni” prema scenariju Miodraga Ilića, u režiji Petra Pašića, bude podržan sa čak 48 miliona dinara, navedena komisija je objasnila da je „scenario, kojeg odlikuju precizno profilisani dijalozi, obogaćen sinemetičnim akcionim scenama, koje su upečatljivo nadgradile izraziti dramski potencijal ove priče o dvorskim spletkama”.

Žiri u obrazloženju podseća da je scenario nastao prema motivima Ilićeve drame „Puč“, ranije igranom sa zapaženim uspehom u Beogradskom dramskom pozorištu.

Producent budućeg istorijskog spektakle jeste kuća „Living Pictures“.

Film „Put do oca“ scenariste i reditelja Nenada Ognjenovića, koji je dobio finansijsku podršku od 36 miliona dinara, pripada žanru ratne drame i smešten je u vreme Prvog svetskog rata.

“Ubrzano sazrevanje glavnog junaka kroz četiri godine osnovna je karakteristika ovog projekta. Ugrožena nevinost mladosti, u atmosferi ratnog stradanja nametnutog mladom čoveku bez njegove volje, u prvom je planu, ali se istorijske koordinate odabranog vremena od 1914. do 1918. jasno ocrtavaju“, navodi se u saopštenju komisije, a producent je
„Digital Store“.

Komisija je preporučila Upravnom odboru FCS da nađe još 30 miliona dinara iz drugih izvora za budući film „Gromovnik“ Milorada Milinkovića po scenariju Igora Pavlovića, inspirisan istinitim događajima između dva svetska rata o leskovačkim Romima koji su osnovali svoj fudbalski klub i takmičili se u lokalnoj ligi, a onda je došao rat i nacistička okupacija.

Među devet filmova koji nisu preporučeni je i ostvarenje Siniše Kovačevića „Osvajanje zavičaja“ jer, prema oceni komisije, „ambicije nažalost prevazilaze format koji ovaj konkurs zahteva“.

Scenario Kovačevića, adaptacija njegovog istoimenog romana, „po obimu značajno prevazilazi kapacitete celovečernjeg igranog filma”, kaže u obrazloženju.

Odbijeni su i filmovi „Kosovo istina“ Dragoslava Lazića, jer „nema naznaka da će to biti dugometražni film“, i „Ćirilica je ljubav“ Nikole Devure o manje poznatim detaljima mladalačke ljubavne veze Vuka Karadžića i Ruže Todorove.

Projekat „Vreme smrti – Suvoborska bitka“ po scenariju Sanje Savić Milosavljević, u režiji Ivana Živkovića, autorskog tandema iz završene serije „Vreme zla“ po romanima Dobrice Ćosića takođe je odbijen.

Iako ocenjen kao „jedan od najbolje pripremljenih projekata, ne samo zbog kultne knjige i dobrog scenarija“, ipak nije stavljeno na listu dobitnika zbog, po obrazloženju komisije „nejasnoće koliko se serija koja se paralelno snima sa filmom razlikuje od tog ostvarenja, i da li će ambiciozno zamišljena serija poništiti efekat koji bi film mogao da ima“.

Komisija FCS je odbila i dokumentarni film „Pohara Kuča“ scenariste Božidara Kneževića i reditelja Ivice Vidanovića, „Istina o Račku“ Dušana Bulića i Stefana Krasića, a podršku nisu dobili ni „Poslednji manastir“ po scenariju Nebojše Pajkića, koji je ocenjen kao „vestern smešten na Kosovo“, dokumentarac Ivana Pravdića „Neprekidnost čuda“ i „Milena AI“ scenariste Mirka Stojkovića i reditelja Predraga Velinovića.

Najviše novca preko konkursa za sufinansiranje dugometražnog debitantskog filma izdvojeno je za „Surogat“ – 23,3 miliona dinara scenariste i reditelja Vuka Bogdanovića, drama o bračnom paru koji u želji da konačno dobije dete stupa u poslovni odnos sa sugorat majkom.
Tako je odlučila komisija u sastavu – Milan Nikodijević, Radan Popović, Miroslav Momčilović, Ivan Živković i Miloš Pušić.

Film „78 dana“ Emilije Gašić dobio je pomoć sa 17,5 miliona dinara, dok glumac Vuk Kostić kao scenarista i reditelj ratnog filma „Seti me se“ ispred kuće „Art & Popcorn“ imaće 16 miliona dinara. Priča smeštena na Solunski front 1918. godine, pokretačku inspiraciju ima u romanu “Srpska trilogija” Stevana Jakovljevića i knjizi “Solunci govore”Antonija Đurića.

Za „Vasiliju Prekrasnu“ u produkciji “Film kluba Prokuplje” po scenariju Srbijanke Stanković, u režiji Žikice Jovanovića, izdvojeno je 3,2 miliona dinara.

Na konkursu za sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova komisija (Vladimir Paskaljević, Milorad Milinković, Milorad Glušica, Jovana Nikolić i Sonja Đekić) odabrala je 13 projekata.

Za film Danila Bećkovića „Književno veče“ po scenariju Dimitrija Vojnova preporučeno je da FCS pronađe još 1,3 miliona dinara.

Komisija je takođe preporučila da se razvoj igranog filma „Srce tame“ Stevana Filipovića prema poznatom romanu Džozefa Konrada pomogne sa 1,3 miliona dinara.

Sa iznosom od 1,2 miliona dinara biće pomognuti igrani filmovi „Emigrant“ Maje Todorović, „Kraj sveta“ Vojina Vasovića, „Miris formalina“ Vladimira Petrovića po istoimenoj priči pevača Dušana Prelevića, „Kuća“ Tatjane Brzaković, „Zubi na grbači“ Damira Romanova, savremena komedija „Presuda“ Ivana Denića i biografski film „Silvana“ Nikole Zdravkovića.

Po milion dinara izdvojeno je za razvoj filmova „Narodna drama“ u režiji Mirjane Karanović po scenariju Bojana Vuletića, kao i za igrano ostvarenje „Sirella di Clausura“ Ivane Mladenović, zamišljen kao koprodukcija Srbije, Rumunije i Francuske.

Dokumentarni film „Želim da znaš“ Maje Medić imaće pomoć od 900.000, dokumentarac „Lubarda“ Gorana Radovanovića o čuvenom slikaru Petru Lubardi biće podržan sa 800.000, a projekat „Emigrantski film“ Mihajla Jevtića sa 600. 000 dinara.

Komisija je odbila 13 projekata, među kojima je i film Srđana Dragojevića „Zlatno doba“ sa obrazloženjem da „Komisija u ovom trenutku ne prepoznaje dovoljno elemenata u dramaturškom toku priče, niti dovoljan raspon u razvoju likova, koji bi opravdali format celovečernjeg filma“.

Odbijen je i scenario „Saligia“ Petra Ristovskog, dokumentarni film „Ćirilov Who?“ Stevana Bodrože o Jovanu Ćirilovu, i drugi igrani filmovi – „Abisinska mačka“ Filipa Martinovića, „Rađanje jedne Eve“ Suzane Purković, „Heroj“ Nikole Končarevića, „Ničiji“ Ivice Vidanovića, „U sigurnim rukama“ takođe Ivice Vidanovića i Branislava Jevića, „Samoubistvo“ Marka Kaćanskog, „Smrt u diskoteci“ Olivere Viktorović – Đurašković i omnibus “Sava” autora iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.