U trendu

Feliks Depen i Kristijan Horvat drze mastorske kurseve u NFI

BEOGRAD – Belgijski igrač Feliks Depen i mađarski balet majstor Kristijan Horvat gostovaće krajem septembra u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru osnivača Aje Jung i vodiće Radionicu savremene igre, saopštila je direkcija te ustanove u Beogradu.

Nacionalna fondacija za umetničku igru (NFI) organizuje niz majstorskih kurseva u cilju pripreme učenika profesionalnih baletskih škola iz Srbije za međunarodna takmičenja i audicije.

Radionicu savremene igre od 21. do 24. septembra vodiće igrač internacionalne karijere Feliks Depen, dok će majstorski kurs klasičnog baleta od 27. septembra do 2. oktobra voditi čuveni mađarski balet majstor i pedagog Kristijan Horvat.

Kao nastavak saradnje sa Fondacijom Hulija Boke, u Baletskoj školi NFI u Beogradu tokom septembra gostuju ova dva izuzetna pedagoga.

Mladi umetnik Feliks Depen (26) je rođen u Briselu (Belgija), učio je balet, a zatim primljen 2014. u čuvenu “Rudra školu” Morisa Bežara.

Još kao učenik, nastupao je u Bežarovim predstavama – koreografijama “Bolero” i “Deveta simfonija”. Tokom 2016. dobio je angažman u trupi “The Dutć Don’t Dance Division” u Hagu (Holandija), pod vođstvom Toma Stjuarta i Rinusa Spronga.

Već naredne godine, pridružio se kompaniji “T Dansa” u Barseloni, koju je tada vodila istaknuta umetnica igre Katerina Ajard.

U ovoj trupi Depen je igrao u delima Jiržija Kilijana, Akrama Kana, Aleksandera Ekmana, Sidija Larbija Šerkaujia, Ohada Naharina.

Na poziv koreografa Paola Manđole, direktora Nacionalne trupe Malte, 2019. godine postao je član ovog zanimljivog ansambla u kome danas izvodi dela slavnih koreografa – Roja Asafa, Jakopa Godanija, Tanje Karvalo i Paola Manđole.

Kristijan Horvat (42) je rođen u mađarskom gradu Đeru i od najranijeg detinjstva bio je učenik Baletske škole ovog grada, gde je i diplomirao.

Studije baletske pedagogije je završio na Departmanu za igru Univerziteta u Mičigenu (2009) i iste godine postao je zvanični pilates instruktor.

Kao solista Baleta u Đeru, igrao je u delima koreografa – Kristofera Brusa, Roberta Nortona, Lea Mujića, Jule Harangoza i drugih.

Horvat je danas balet majstor Baleta u Đeru, i gostujući pedagog nacionalnih baletskih škola u ovom gradu, kao i u Budimpešti.

Nacionalna fondacija za umetničku igru osnovana je 2009. godine u Beogradu, rešenjem Ministarstva kulture Republike Srbije, sa ciljem unapređenja procesa edukacije i produkcije u oblasti umetničke igre u Srbiji.

Na njenom čelu je baletska umetnica i menadžer Aja Jung, istaknuta kao direktor, osnivač i selektor Beogradskog festivala igre koje će tokom 2023. proslaviti jubilej – 20 godina postojanja.

Fondacija je u saradnji sa Baletskom školom Akademije Teatra milanske Skale pokrenula 2011. godine program za obrazovanje profesionalnih baletskih igrača.

Osim renomiranog domaćeg i inostranog pedagoškog kadra, mladi baletski talenti se razvijaju uz stalni nadzor gostujućih baletskih igrača, koreografa, pedagoga, ortopeda, stručnjaka iz oblasti muzike, glume, režije i istorije igre.

Akreditaciju Ministarstva prosvete Republike Srbije, Baletska škola NFI je dobila 2013. godine i može se pohvaliti velikim uspesima – učenici ove škole su dobitnici medalja na značajnim međunarodnim takmičenjima, a tamo predaju značajni umetnici i pedagozi iz Srbije, Italije, i sa Kube.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar