U trendu

Festival autorskog filma predstavio novi program – Ekoskop

BEOGRAD – Festival autorskog filma, koji će u svom 27. izdanju biti održan od 26. novembra do 3. decembra, predstavio je novi program – Ekoskop, osmišljen sa idejom da kroz film i aktivan dijalog odgovori na aktuelne ekološke i klimatske izazove sa kojima se suočavamo, najavili su organizatori manifestacije.

Ovo prvo izdanje Ekoskopa održaće se 13. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a budući da je ovaj program pre svega usmeren na edukaciju o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine i postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva.

Pored dva filma koja će ovom prilikom biti prikazana – animirano ostvarenje za najmlađe “Zozonci u zemlji vetra” i igrani “Veće od nas” – biće upriličena i debata “Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju” u saradnji sa platformom “Grin art inkjubejtor.”

Učesnici ovog panela su mladi ljudi čiji je doprinos tokom prethodnih godina bio vidljiv i presudan na aktivističkoj i kulturnoj sceni Srbije: Natalia Novikova (“Ekstinkšn rebelion”), reditelj David Jovanović i aktivista i novinar Ivan Bjelić.

Po najavi organizatora, ovaj ogranak festivala predstavlja tek prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja “zelene” filmove, odnosno filmove sa važnim “zelenim” temama.

Kako ističu organizatori, snažni i informativni filmovi i ekološki dijalog, kao kolektivno iskustvo, mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar