U trendu

Festival „Dani orgulja“ od 28. juna do 7. jula u Beogradu

BEOGRAD – Ovogodišnje 22. izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja održaće se od 28. juna do 7. jula u Katedrali Blažene Đevice Marije na Neimaru, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda, saopštili su organizatori.
U okviru Festivala će nastupiti četiri izvaredna orgulja, od kojih su neki trebali održaiti koncert još u okviru obeležavanja jubileja 20 godina postojanja, ali su odloženi zbog pandemije.

Bogatstvo zvuka i mogućnosti ovog velikog instrumenta pružiće nam priliku da i ove godine uživamo u vrhunskoj interpretaciji svetskih orguljaša.
Festival se realizuje uz podršku Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Gete-instituta u Beogradu, Ambasade Švajcarske u Srbiji, Grada Beograda i Beogradske nadbiskupije.
Za otvaranje ovogodišnjeg izdanja u utorak, 28. juna u 20 časova, odabran je koncert posvećen Johanu Sebastijanu Bahu.

Program je osmislio i izvodi ga italijanski orgulja i muzikolog Lorenco Gijelmi.

Koncert nosi naziv Stopama Johana Sebastijana Baha i rezultat je Gijelmijevog bogatog muzikološkog i izvođačkog iskustva.

Sadrži, između ostalih, nedovršene kompozicija čuvenog baroknog kompozitora koje je sam izvođač dovršio ili rekonstruisao.

Gijelmi je orguljaš Bazilike Svetog Simplicijana u Milanu.

Profesor je na Institut za staru muziku Civica Scuola di Musica di Milano. Dolazak gospodina Gijelmija podržao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu.
Koncert nesvakidašnjeg trija, koji čine dve alpske horne i orgulje, biće prilika da naša publika upozna još jedan neobičan instrument u utorak, 5. jula.

Velika cev alpske horne je bliska cevima orgulja, a njena zvučna boja je izuzetno komplementarna sa orguljskim zvukom.

Muzičari koji će nas voditi kroz ovaj novi, raskošni zvučni svet su hornisti Ana Stanković (Srbija/Nemačka) i Martin Ros (švajcarska), kao i orguljašica Karmen Jauh (Nemačka).

U njihovom nastupu je posebno zanimljiv način na koji koriste akustičke specifičnosti svakog individualnog koncertnog prostora menjajući položaj sa koga sviraju tokom koncerta.

Program objedinjen pod nazivom Sjaj zvuka za dve alpske horne i orgulje čine dela savremenih švajcarskih autora, i kompozitora kao što su Gunar Idenstam, Žan Giju, Vili Žak, Robert Prajzman, koji u svojim delima tragaju za specifičnom meditativnom atmosferom.

Trio je poseban program pripremio za najmlađu publiku i ovaj koncert će biti održan u ponedeljak, 4. jula u 12.00 časova.

Ovo će biti retka prilika za upoznavanje sa instrumentima kao što su orgulje i alpska horna.

Koncert je namenjen deci predškolskog i ranog školskog uzrasta. Gostovanje ovog trija podržao je Goethe-Institut u Beogradu i Ambasada Švajcarske u Beogradu.
Dolazak Dalibora Miklavčiča koji je dugi niz godina bio jedan od članova umetničkog tima i selektor programa Festivala, uvek predstavlja priliku da sa radošću uživamo u muziciranju ovog slovenačkog majstora na orguljama, ali i u zanimljivim programima koje vešto koncipira.

Ovog puta njegov program činiće dela slovenačkih kompozitora kao i improvizacije na zadate teme, a publici će ga predstaviti u sredu, 6. jula.
Čast da zatvori festival, u četvrtak 7. jula, pripala je jednom od najtraženijih orgulja na svetskoj orguljaškoj sceni danas, Nejtanu Laubeu iz Sjedinjenih Američkih Država. Laube je 2021. godine zamenio svog menotra Ludgera Lomana na mestu profesora na Visokoj školi za muziku u Štutgartu, jednoj od najvažnijih orguljaških škola u svetu. Poznat je po briljantnom sviranju i kreativnom koncipiranju širokog repertoara koji obuhvata dela komponovana tokom pet vekova (uključujući i njegove virtuozne transkripcije orkestarskih dela).
Ulaz na koncerte je slobodan i dostupan svim zainteresovanim građanima. Večernji koncerti počinju u 20.00 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar