U trendu

Festival „GeteFEST“ i u Novom Sadu od 14. do 18. oktobra

NOVI SAD – Filmski festival “GeteFEST” nakon beogradskog izdanja, biće održan u 10. izdanju i u Novom Sadu od 14. do 18. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada, u organizaciji “Gete instituta” u Srbiji, javili su iz direkcije festivala.

Biće prikazano svih osam ostvarenja novije nemačke produkcije, pretežno iz ove godine, koje je gledala publika u Beogradu, kao presek savremene kinematografije ove zemlje.

Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim projektima sa Berlinskog filmskog festivala – “Berlinale”, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Festival “Gete fest” postoji od 2012. godine, a ove godine održava se pod sloganom „Morati ili hteti“.

Na otvaranju, u četvrtak 14. oktobra u 20 časova biće prikazan film „Curveball“ (2020) Johanesa Nabera , komedija između groteske i političke satire, koja istražuje nemačku perspektivu rata u Iraku. Naredni dan u petak, na programu su dva ostvarenja, pre svega film „U komšiluku“ tragikomedija o lažima punu crnog humora, rediteljski debi popularnog nemačkog glumca Danijela Brila.

Slede „Krvopije“Julijana Radlmajera, metahoror komedija o istoriji kinematografije, o periodu iz 1928. godine kada radnici i seljaci u Marksovom „Kapitalu“ traže rešenje misterioznih tragova ujeda vampira na telima svojih preminulih prijatelja.

Subota, 16. oktobar rezervisana je za još dva filma, pre svega – „Svet će biti drugačiji“ Ane Core Berahed, koji se 11. septembrom ove 2021. godine bavi iz perspektive partnerke počinioca.

Onda je u selekciji te večeri nemački kandidat za Oskara – „Tvoj sam čovek“ Marije Šrader, naučno-fantastična drama sa komičnim elementima.

Glavna junakinja – naučnica Alma, pristaje da učestvuje u neobičnom eksperimentu: tri nedelje živi sa humanoidnim robotom Tomom, koji bi, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, trebalo da se transformiše u njenog idealnog životnog saputnika.

“Princ” kao debitantski film rediteljke Lize Birvirt na programu je u nedelju, 17. oktobra, o jednom paru i eliti punoj predrasuda u Frankfurtu, a za njim će biti prikazan „Ljudski faktor“ Ronija Trokera, psihološki triler kao analiza jedne porodice ispričan iz više perspektiva, nakon misteriozne provale.

Novosadski program “GeteFEST”-a biće završen u ponedeljak, 18. oktobra sa zapaženim delom „Fabian“, od tri sata, koje prati troje glavnih junaka u Berlinu za vreme Vajmarske republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.