U trendu

Festival „Interpolacije“ od 7. avgusta u Beogradu

BEOGRAD – Festival mladih autora umetničke igre „Interpolacije“ biće otvoren 7. avgusta u Kulturnom centru Magacin u Beogradu performansom „No Title“ Milice Bajčetić i trajaće do 7. novembra, saopštila je direkcija manifestacije.

“ ‘Interpolacije’ promovišu savremenu umetničku igru kroz produkciju plesnih performansa, uz kreativno mentorstvo i prezentacije različitih pristupa. . . Festival ispituje interpolaciju koreografije i umetničkog plesnog performansa, kao model inovativnosti“, navode organizatori.

Kako je navedeno, naziv manifestacije odabrala je autorka i koordinatorka projekta Lidija Antonović kao umetnički fotograf, a on potiče od postupka koji označava optimizaciju kvaliteta slike – kao interdisciplinarni umetnik, ona je ovaj postupak primenila u oblasti savremene igre, jer umetnička igra može da se posmatra kao niz slika koje nastaju i nestaju u prostoru.

„Novo nikad nije novo ako nije novo u doživljaju te osobe. Pokazivanje rada nije poenta jer rad treba živeti”, navodi umetnica Bajčetić.

„U vremenu pandemije svaki umetnik je imao prostor i vreme da razmišlja i analizira ne samo svoj rad i tehnike igre koje je razvio i koje se razvijaju u svetu, nego i da postavi pitanja svojih potencijala i puta budućeg razvoja savremene igre: šta je sada pogon plesača? Da li dostignuta tehnika dozvoljava dalji razvoj pojedinca ili grupe? Zbog čega se traži inovativnost? Šta novo može da se otkrije? Koju i kakvu funkciju ima novi rad?“, ističe direkcija festivala.

Po njihovim rečima, tehnike interpolacije koreografije i umetničkog performansa savremene igre mogu doneti odgovore na neka od tih pitanja, ali i otvoriti niz drugih koja se tiču razvoja savremenog plesa na domaćoj sceni.

Tokom avgusta biće izveden i performans Dušana Murića „Kad dođu vanzemaljci“.

Pored toga, 20. septembra u Ustanovi kulture Parobrod će u okviru ove manifestacije Ivana Koraksić izvesti performans „Vatra sama od sebe krade večnu vatru“ u okviru interpolacije sa Bitef Polifonijom, dok će Marko Nektan izvesti performans „Igra za planetu – voda!“, a Strahinja Padežanin „Vazduh za planetu“.

U Studentskom kulturnom centru će 1. oktobra gostovati Katarina Bućić i Vladimir Čubrilo, a Marko Nektan će 15. oktobra održati performans-predavanje.

Među ostalim učesnicima festivala su i Aleks Zain, Nemanja Bošković, Galina Ralić, i mnogi drugi umetnici.

Festival je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.