U trendu

Festival „Isidora Žebeljan“ od 15. do 17. juna u Kragujevcu

KRAGUJEVAC – Internacionalni festival „Isidora Žebeljan“, posvećen jednoj od najistaknutijih srpskih kompozitorki, biće održan od 15. do 17. juna u Kragujevcu, saopštili su danas organizatori Muzička omladina Kragujevac.

Program Festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će ovom prilikom izvesti dela primenjene muzike ove istaknute kompozitorke, pisana za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija.

Kompozitorka Žebeljan (1967-2020) je preminula u septembru prošle godine od duge i teške bolesti.

Pored toga, na otvaranju Festivala biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će uručiti predsednik međunarodnog žirija, hrvatski kompozitor Ivo Josipović.
Na zatvaranju manifestacije će nastupiti orkestar sa solistima vođen istaknutim srpskim dirigentom Premilom Petrovićem.

Učešće na Festivalu do sada su potvrdila mnoga važna imena iz sveta dramske i muzičke umetnosti – Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Aneta Ilić, Boris Lješević, Borislav Čičovački, kao i spomenuti dirigent Premil Petrović i autor Ivo Josipović.

Isidora Žebeljan, nekadašnji profesor kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a takođe i redovna članica SANU, bila je svetski priznat i višestruko nagrađivan stvaralac.

Između ostalog, dobitnica je čak tri Sterijine nagrade, kao i četiri velike “Yustat“ nagrade za scensku muziku.

Jednočinska opera „Dve glave i devojka“, za koju je Žebeljan komponovala muziku, prva je i jedina srpska opera koja je međunarodnu premijeru imala na svom izvornom jeziku.

Ova manifestacija je podržana od strane Grada Kragujevca, nacionalne platforme „Srbija stvara“, organizacije muzičkih autora Srbije „SOKOJ“, muzičke kompanije „Maskot“, kao i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.