U trendu

Festival italijansko-srpskog filma večeras u Kinoteci

BEOGRAD – Šesto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma biće otvoreno večeras projekcijom italijanskog filma „Ružne bajke“ reditelja Damjana i Fabija D’Inočenca u Jugoslovenskoj kinoteci.

Italijansko-švajcarska drama braće D’Inočenco, koja je ovenčana nagradom žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Briselu, govori o kompleksnim porodičnim odnosima, zavidnim komšijama i divljem ponašanju ljudi koje potom kulminira tragedijom.

„Cilj festivala nije samo da prikaže nove filmske projekcije i predstavi nove talente u kinematografiji, već i da promoviše kontinuiranu saradnju između Italije i Srbije“, izjavio je ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo na današnjoj konferenciji za medije.

Glumac Miloš Biković, koji se konferenciji priključio onlajn, najavio je ovom prilikom film “30 godina mlađi“, koji nastaje u ko-produkciji Italije, Španije i Srbije (i prvi put spaja ove tri zemlje).

“Ja sam protagonista tog filma, kao i jedan od njegovih ko-producenata. Zaista verujem u ovaj film jer mislim da imamo jako slične mentalitete i da će on biti izuzetno zajedničko iskustvo za naše narode i da će otvoriti vrata za dalju komunikaciju i saradnju u oblasti kinematografije i kulture“, rekao je Biković.

Pored toga, kako je istakla umetnički direktor festivala Gabrijela Karluči, ova manifestacija predstavlja i priliku da se promovišu međunarodni festivali kratkometražnih filmova.

Tim povodom, u okviru šeste edicije ovog festivala organizovano je i prvo filmsko takmičenje „Short with a view on fe(u)ature“.

Direktor Italijanskog instituta za kulturu Roberto Činkota izjavio je da je ovaj konkurs organizovan sa ciljem da se italijanskim i srpskim filmskim stvaraocima pruži prilika da publici i profesionalnim stvaraocima predstave svoja ostvarenja i pokažu svoje talente.

Kako je Činkota najavio, o pobedniku konkursa neće odlučivati samo stručni žiri, već će i publika moći da glasa za svoj omiljeni film, a pobednik će biti nagrađen na samom kraju festivala, 22. septembra.

Dobitnik nagrade imaće priliku da snimi svoj kratkometražni film u saradnji sa profesionalnim filmskim stvaraocima.

Pored „Ružnih bajki“, u narednim danima će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazani i italijanski filmovi „Nur“ Mauricija Zakara, „Burako, fatalna igra karata“ Đulijane Gambe, „Ja i Anđela“ Herberta Simonea Paranjanija, „Hteo sam da se sakrijem“ Đorđa Diritija i „Očenaš“ Klaudija Nočea.

Srpsku selekciju čini šest filmova novije produkcije: „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića, „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, „Električni orgazam za ljude budućnosti“ Marije Vukić, „Oaza“ Ivana Ikića i „Asimetrija“ Maše Nešković.

Pored toga, ostvarenje „Edi i Sani“ reditelja Dezmonda Deveniša i u produkciji „Jervolino Entertejnmenta“ doživeće ovom prilikom svoju svetsku premijeru.

Tradicionalno, u okviru festivala će biti održani i susreti italijanskih i srpskih filmskih profesionalaca u cilju promocije međunarodnih koprodukcija.

Kako je najavljeno, između ostalog, biće govora o mogućim koprodukcijama koje bi italijanskoj i srpskoj nezavisnoj kinematografiji dale međunarodnu dimenziju, ali i o ulozi i funkciji novijih platformi i tehnologija za distribuciju filmova.

Festival italijansko-srpskog filma organizuje kulturno udruženje „Excellence International“ u saradnji sa Ambasadom Italije u Beogradu, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Eksperimentalnim centrom za kinematografiju.

Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture Italije i Institut „Luce Cinecitta“, a festival traje do 22. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar