U trendu

Festival „Knjiga na Trgu“ u Beogradu

BEOGRAD – Festival knjige na otvorenom pod nazivom „Knjiga na Trgu“, u organizaciji Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS), biće otvoren do sutra na Trgu Republike u Beogradu.

Ova manifestacija, prvi put organizovana u oktobru prošle godine, nastala je iz težnje grupacije profesionalnih izdavača – njih 22 – da očuvaju kontakt sa svojim čitaocima iako nemaju svoje knjižare, saopšteno je iz tog udruženja.

„Pokazuje se da je ovakav tip festivala veoma privlačan čitaocima različitih uzrasta i ukusa“, izjavio je ovom prilikom urednik izdavačke kuće „Arhipelag“ Gojko Božović.

Božović potom navodi knjige Danila Kiša kao najtraženije, potom „Knjigu nestajanja“ Ane Ristović, „Kralja senki“ španskog književnika Havijera Serkasa, a takođe i novije knjige poput „Četvrtka“ bugarske autorke Zdravke Jevtimove i istorijskog romana Nikole Moravčevića „Knez Lazar Hrebeljanović.“

Urednik „Zaveta“ Mirko Lalić kao najtraženije štivo navodi „Francusko umeće ratovanja“, knjigu Aleksisa Ženija i dodaje da do porasta interesovanja za neko delo najčešće dolazi tako što se za njega pročuje ili ga neki influenser objavi na društvenim mrežama.

Direktorka „Geopoetike“ Jasna Novakov-Sibinović izjavila je da se ova izdavačka kuća može pohvaliti izdanjima koja su istovremeno visoko kvalitetna i veoma tražena, te navodi japanskog pisca Harukija Murakamija i turskog Nobelovca Orhana Pamuka kao najpopularnije autore.

„Najvažnije je biti profilisan izdavač i u tom smislu prepoznatljiv, tako se i pridobija poverenje čitalaca“, kazala je Novakov-Sibinović.

Predstavnica „Štrika“ Sandra Vlalukin navela je biografiju Fride Kalo, koju je napisala istoričarka umetnosti Hejden Herera, kao veoma popularan naslov, ali i „Krojačicu“ britanske književnice Beril Bejnbridž, objavljenu u okviru projekta „Od šivaće mašine do Fejsbuka – dva veka evropske ženske književnosti.“

„Interesovanje čitalaca okrenuto je pre svega novim knjigama“, izjavila je glavna urednica i direktor izdavačke kuće „Evoluta“ Bojana Ćebić.

Ćebić je ovom prilikom navela naslove poput knjige „Femina Antica Balcanica“ autorke Jelene Anđelković Brašar, antropološke studije Ildiko Erdei o domaćim TV serijama u doba socijalizma pod nazivom „Moderni život u udarnom terminu“, Plutarhove „Izreke“, kao i knjige koje obuhvataju istoriju kulture Starog Istoka, pre svega Egipta.

Ekskluzivnost ovog događaja nalazi se takođe u vidljivosti „nevidljivih“ izdanja – posetioci imaju prilike da kupe knjige koje nisu dostupne u knjižarama.

„Mi mahom objavljujemo štivo za decu i za ovaj sajam smo pripremili novo izdanje knjige „Momo“ Mihaela Endea, zbog kojeg su čitaoci veoma uzbuđeni, jer te knjige dugo nije bilo na tržištu“, kazala je urednica „Odiseje“ Sandra Bakić-Topalović.

Predsednik asocijacije UPIS i urednik „Klia“, Zoran Hamović, naznačio je da cilj svih ovih izdavača nije da štampaju knjige koje će se dopasti čitaocima, već da „prave čitaoce“ i afirmišu određene vrednosti.

„Postali smo zarobljeni u vremenu gde je najvažnije ono što se najviše očekuje, što je popularno i površno, a zaboravljamo da istorija ne počiva na onome što je vidljivo, već na onome što je ispod toga“, izjavio je Hamović.

On navodi da knjige više nisu najpopularniji medij, naročito među mlađim generacijama.

„Neosporivo je da sada do sadržaja dolazimo mnogo brže i efikasnije, ali knjiga je izrodila sve te medije“, dodaje on, navodeći da je efikasnost knjige sada ograničena na privilegovanu manjinu koja želi da i dalje misli svojom glavom.

Hamović naglašava da i elokvencija počiva na knjigama, jer one govore u celini, dok se u brzini „gubi dubina i ono što nas oblikuje kao ljude.“

„Mi možemo ljude obaveštavati, ali ih ne možemo stvarati – onda postajemo ljudski resurs, a ne ljudi“, zaključio je Hamović.

Pored navedenih, među učesnicima festivala našle su se i izdavačke kuće „Akademska knjiga“, „Gradac“, „Gramatik“, „Zlatno runo“, „Karpos“, „Kokoro“, „Logos“, „Makarije“, „Makondo“, „Urban Rids“, „Faktum“, „Finesa“, „Heliks“, „Hera“ i „Makart“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.