U trendu

Festival na Staroj planini od 22. do 25. jula u selu Temska

TEMSKA – Prvi festival u organizaciji neformalnog saveza umetnika, naučnika, humanista i aktivista „Muzej odbrane reka Stare planine“, biće otvoren 22. jula u selu Temska na Staroj planini i trajaće do 25. jula.

Kako navodi autorka projekta Dragana Božinović, Muzej je formiran 2020. godine, na 50. godišnjicu borbe za reke i prirodu, uz podršku stanovnika Temske, brojnih umetnika i naučnih radnika iz cele zemlje, udruženja Licej i Britanske ambasade u Beogradu.

Posetioci manifestacije imaće prilike da prisustvuju brojnim umetničkim, kulturnim i naučnim događajima, među kojima su svečano otkrivanje spomen-ploče i književni čas posvećen književniku i novinaru Slobodanu DŽuniću, predavanje „Kraj dugog srednjovekovlja na središnjem Balkanu“ istoričara Dejana Ćirića, autorska izložba Ivane I. Kostić „Povratak izvoru“, kao i naučna predavanja o značaju očuvanja biodiverziteta.

Pored toga, na ovogodišnjem festivalu će biti dodeljena Plava povelja Stare planine, nagrada za životno delo u oblasti zaštite životne sredine, koja je prošle godine bila uručena dr Miroslavu Demaji, kao i Dušanu Mitiću i Nebojši Iliću, koji su svoja priznanja posvetili meštanima sela, svim borcima za reke i prirodu i sveštenstvu manastira Sveti Đorđe.

Takođe, posetiocima manifestacije su obezbeđene karte za Festival studentskog dokumentarnog filma „Bistre reke.

Kulturni život biće upotpunjen turističkom ponudom tog kraja – obilascima manastira Svetog Đorđa, vodopada i vidikovaca Stare planine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.