U trendu

Festival nezavisnog američkog filma 19. novembra u Beogradu

BEOGRAD – Festival nezavisnog američkog filma „IndieBelgrade“ u svom sedmom izdanju biće održan od 19. do 21. novembra u Domu omladine Beograda.

Program će imati na repertoaru ekskluzivno samo najnovije premijerne i najuzbudljivije filmske naslove koje bogata umetnička, nezavisna scena u Americi nudi, van komercijalne glavne struje Holivuda i njihovih blokbastera, odnosno hitova sa velikom zaradom na blagajnama.

Kako navode organizatori, za razliku od Holivuda koji je u problemu za vremne kovida 19 u želji da sačuva svoj profit, nezavisni film je doneo svežinu i umetnički integritet kroz autentične scenarističke i rediteljske rukopise.

Tako je Oskara osvojilo nezavisno ostvarenje“Zemlja nomada” (Nomadland), „Red Rocket“ je ostavio traga na Kanskom festivalu, dok je u Berlinu premijerno prikazan „The Beta Test“, a nezavisna scena se pojavila i na televiziji.

Upravo će na otvaranju Festivala, publika koja voli seriju „Narkos“, moći da gleda drugi film reditelja ove serije – Džozefa Kubote Vladike – „Spremna na borbu“ (Catć the Fair One).

Taj film je najbolji po oceni publike festivala “Tribeka” osnivača – legendarnog glumca Roberta de Nira. Bivši učenik reditelja Spajka Lija i pod budnim okom Darena Aronofskog, autor Vladika ostaje dosledan svom izrazu, koji povezuje socijalnu dramu i žanrovski okvir, gde je ponudio snažan sirovo-nežni film o osveti.

Ovogodišnji gost festivala će biti Majkl Voker koji dolazi sa nagrađivanom, uvrnutom komedijom „Slikaj“ (Paint) iz bizarnog umetničkog sveta Njujorka.

Filmska priča prati troje mladih slikara, koji shvataju, da ako žele uspeh, moraju prodati sebe.

Izuzetno duhovito koncipiran, film ima ipak snažan ton gorčine – ideju o dobrovoljnom pristanku na status eksploatisanog. Time se donekle dovodi u vezu sa japanskim delom „Kradljivci“ i korejskim laureatom “Oskara” – dramom „Paraziti“, koji definišu savremenu epohu i vrednosne sisteme.

Voker je već iskusan reditelj sa filmovima – “Ćasing Sleep” i “Price Ćeck”, diplomac umetničke škole „Tiš“ u Njujorku i konzervatorijuma glume Stele Adler u Los Anđelesu.

Reditelj će održati i svoj Master klas o nezavisnom filmu i glumi, u subotu 20. novembra u 15 sati.

Festival će organizovati i razgovore sa nekim od autora filmova onlajn, posle projekcija.

Iz Njujorka stiže neurotična komedija „Ožalošćena mala“ (Shiva Baby) mlade rediteljke Eme Seligman. Glavna junakinja je adolescentkinja čije se sve erotske tajne otkriju na prijemu posle jevrejske sahrane – pred roditeljima i radoznalom familijom, bivšom ljubavnicom i oženjenim sponzorom.

Selekcija obuhvata i priču o Holivudu „Softver za neverstvo“ (The Beta Test), ali ovog puta ne kao o „fabrici snova“, već kao o junaku filmova, galeriji ljudskih sudbina, stanju duha i socijalnom eksperimentu koji uništava dostojanstvo.

Film potpisuju glumci i reditelji Džim Kamings i Pi Džej MekKejb, a scenario prati sudbinu glumačkog agenta, koji zbog susreta sa tajnom obožavateljkom, žrtvuje budući brak i upada u paranoični svet neverstva, laži i prevara.

Oni koji nikad ni ne stignu do sjaja Holivuda, završiće u svetu porno industrije.

Jedan takav junak, „penzionisan“ i bez novca, vratiće se iz Los Anđelesa u rodno mesto u Teksasu, gde ga više niko ne želi. To je siže drame „Crvena raketa“ sa Kanskog festivala 2021, novi kontraverzni film Šona Bejkera, autora filmova „Florida Project“ i „Tangerine“, koji će zatvoriti Festival 21. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar