U trendu

Festival Nišvil otpušta polovinu zaposlenih 1. januara

NIŠ – Sledeće izdanje džez festivala Nišville, ukoliko se situacija sa Covidom 19 popravi, biće realizovano od 6. do 15. avgusta 2021. godine, ali uz meru otpuštanja polovine zaposlenih, odlučeno je na sednici Saveta festivala.

Na istoj sednici usvojen je i kompletan program, ali i finansijski plan za 30 odsto manji nego poslednjih godina.

„U cilju opstanka festivala, otpustićemo polovinu radnika od 1. januara, jer tokom ove godine nismo prihodovali dovoljno da isplatimo plate, poreze i doprinose zaposlenih“, otkriva direktor festivala Nišville Ivan Blagojević, koji je na tu temu delimično govorio i u utorak na onlajn panelu iz kulture, serijala “Culture Talks” preko Zoom platforme.

„Naša procena je da će ovo biti izuzetno teška godina i da se moramo prilagoditi teškoćama punjenja budžeta i Grada Niša i ministarstava kod kojih se prijavljujemo na konkurse. Naravno, moramo se prilagoditi i slabijoj zainteresovanosti sponzora i verovatnom padu prodaje ulaznica“, jasan je prvi čovek Nišvilla.

Direktor festivala je rekao da se, ukoliko korona potraje i tokom avgusta, razmišlja čak i o gašenju Nišvilla.

„Svesni da nije realno očekivati bilo kakvu bespovratnu podršku države najznačajnijim festivalima ove zemlje, zatražili smo kredit kod Fonda za razvoj da bar premostimo ove dve teške godine. Ipak, odbijeni smo uz obrazloženje da Fond ne daje kredite udruženjima građana i fondacijama, iako smo imali validne garancije i dobru volju kabineta premijerke“, zaključio je direktor Blagojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.