U trendu

Festival nitratnog filma 6. juna u Jugoslovenskoj kinoteci

BEOGRAD – Povodom obeležavanja Dana Jugoslovenske kinoteke, 6. juna će u Sali Makavejev JK biti otvoreno 23. izdanje Festivala nitratnog filma „Nitrat 23“ i trajaće do 15. juna, saopšteno je danas iz tog nacionalnog filmskog arhiva.

Ono što ovaj festival čini jedinstvenim u svetu je činjenica da se njegovi filmovi puštaju sa zapaljivih, nitratnih traka.

Ovom prilikom biće prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD, a u bogatom programu posebnu pažnju privlači francusko ostvarenje u režiji Rejmona Bernara iz 1934. godine – „Jadnici“.

Ova ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa traje gotovo pet sati, te će se njeno prikazivanje 9. juna odvijati iz tri dela: „Oluja ispod lobanje“, „Tenardijeovi“ i „Sloboda, slatka sloboda“.

Ovoj manifestaciji prethodiće dodeljivanje Zlatnog pečata za doprinos domaćoj, jugoslovenskoj i svetskoj kinematografiji, a ovogodišnji dobitnici su filmski reditelj Slobodan Šijan, direktor fotografije Milorad Jakšić Fanđo, kao i kulturni poslenik Radoslav Rale Zelenović, koji će ovom prilikom obeležiti punih 5 decenija svog profesionalnog rada.

Dobitnici Plakete za dugogodišnju uspešnu saradnju sa Kinotekom su filmski kritičar Ivan Karl, urednik filmskog programa KC Niš Dejan Dabić, novinar Miona Kovačević i kinooperater Arhiva kinoteke Petar Đurović.

Festival nitratnog filma će otvoriti drama „Moran sa broda Ledi Leti“ reditelja Džoržda Melforda iz 1922. godine, sa čuvenim Rudolfom Valentinom kao protagonistom.

Egipatski spektakl „Saladin“ Jusefa Šahina iz 1963. približiće publici arapsko viđenje Krstaških ratova.

Film „Gde sveće tmurno gore“, sa popularnim japanskim glumcem Sesuom Hajakaveom u glavnoj ulozi, predstavlja jedinu kopiju na svetu koja je pronađena u Arhivu kinoteke.

„Mi već godinama imamo saradnju sa Nacionalnim arhivom u Tokiju, te smo za njih digitalizovali i skenirali ovaj film“, izjavio je ovim povodom upravnik Arhiva Kinoteke – Aleksandar Saša Erdeljanović.

Publika će moći da vidi i ostvarenje „Lekar za žene“ bračnog para Flek, u kojem glumi Svetislav Ivan Petrović, velika internacionalna zvezda srpskog porekla i učesnik preko 100 svetskih filmova.

Jedan od najboljih portugalskih nemih filmova „Marija od Mora“ dan pre svog prikazivanja kod nas imaće premijeru u Lisabonu.

Festival će zatvoriti premijera filma „Tri žene“ čuvenog reditelja Ernsta Lubiča.

Među osam filmova koji do sada nisu prikazivani, najznačajniji je „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ iz 1933. godine, a delovi negativa iz filma pronađeni su u depozitu Etnografskog muzeja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar