U trendu

Festival Ravanelijus u Ćupriji od 3. do 10. jula

BEOGRAD – Festival muzičke izuzetnosti „Ravanelijus“ biće održan od 3. do 10. jula u Ćupriji, pod sloganom „Plovimo muzikom“, najavili su danas organizatori.

Umetnički direktor festivala Dragan Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da će treće izdanje „Ravanelijusa“ okupiti muzičare iz Srbije, Slovenije, Norveške, Bugarske i Rumunije, a da je ideja bila da ćuprijski festival klasične muzike ponudi publici što raznovrsniji program.

Kako je najavljeno, festival će 3. jula (20:00) svečano otvoriti „Koncert radosti“ na kome svira Đorđević kao solista violončelista, uz ansambl „Vivačelo“ i Duvački orkestar i dirigenta Aleksandra Sedlara, a u sali muzičke škole „Dušan Skovran“ izvodiće dela Faure, Šostakoviča, Pjacole, Popera i drugih.

U istoj dvorani 5. jula (20:00) nastupa Kvartet rubikon sa delima Mendelsona i Griga, a 6. jula (12:00) ovde će biti izvedena opera za decu „Cvrčak i mrav“ Udruženja umetnika „visoko C“.

Na Otvorenoj sceni Moravskog parka 7. jula biće „Veče kamerne muzike“ u okviru koje violinisti Robert Lakatoš, Marko Josifovski, David Horvat, violončelisti Atanas Hrastev i Vida Vujić, violisti Lazar Miletić i Ljubomir Milanović i kontrabasista Zoran Marković, izvode Rosinija, Dvoržaka i druge.

U okviru „Ravanelijusa“ 8. jula (20:00) na Gradskom trgu u Ćupriji biće održan Dečiji karneval „Moje pesme, moji snovi“, a na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente (od 21:00) je koncert Belgrejd soul seksteta koji će izvesti dela Geršvina, Pjacole, Koreje i drugih, ali i narodne pesme i sevdalinke.

U sali škole „Dušan Skovran“ 9. jula (20:00) je na programu Veče kamerne muzike – „Sećanje na Ratka Buljančevića“ u okviru koje će gudači Lakatoš, Jovan Bogosavljević, Horvat, Katarina Pavlović, Miletić, Krastev, Milanović, Vujić i klavirista Mihail Horia izvesti dela Rahmanjinova, Dvoržaka i Šostakoviča.

Za kraj festivala 10. jula (21:00) na Otvorenoj sceni Škole za muzičke talente predviđeno je „Veče arija“ u okviru koje će sopranistkinja Sonja Šarić i Kamerni orkestar Škole za muzičke talente uz dirigenta Srboljuba Dinića izvesti dela Mocarta, Belinija, Verdija i drugih.

„Ćuprijska publika važi za znatiženu publiku koja zna da ceni muziku. Imaju potrebu da čuju nešto novo, da se prisete svog školovanja i uživaju u klasičnoj muzici“, istakao je direktor festivala Stefan Stamenković.

Prema njegovim rečima, programi „Ravaneliusa“ su dobro posećeni pošto dolaze ljudi i iz okolnih gradova, a cilj festivala je da bude mesto povratka umetnika koji su potekli u Ćupriji, kao i da se ubuduće internacionalizuje.

Festival „Ravanelijus“ organizuju Ustanove kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture i informisanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.