U trendu

Festival “Slobodna zona“ od 4. novembra u BG, NS, Nišu

BEOGRAD – Filmski festival “Slobodna zona“ biće otvoren projekcijom filma “Drumski trkač: Entoni Bordejn“ 4. novembra u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i Cineplexx bioskopu u Nišu i trajaće do 9. novembra.

Ovogodišnji filmski repertoar donosi više od 60 ostvarenja igrane i dokumentarne “art haus“ produkcije, a koja sadrže “autentičan izraz, teme koje su trenutno aktuelne, osvrte na nekadašnja dešavanja i njihov uticaj na sadašnjicu i lična i kolektivna iskustva uslovljena političkim odlukama“.

Film koji će otvoriti manifestaciju “Drumski trkač: Entoni Bordejn“ jedan je od glavnih favorita festivala, a po rečima direkcije lepota ovog dokumentarca je u tome što o Bordejnu iz srca govore ljudi koji su ga poznavali.

Pored toga, u filmu je upotrebljena veštačka inteligencija kako bi se rekreirao Bordejnov glas.

Od Joakima Trira stiže igrani film “Najgora osoba na svetu“, kojim norveški reditelj i zaokružuje svoju trilogiju “Oslo“ – ova moderna drama govori o potrazi za ljubavlju i smislom u savremenom Oslu i prati četiri godine tridesetogodišnje Džuli koja je na putu samospoznaje.

Glumac Anders Danijelsen Li se pojavljuje i u ovom filmu, a Renate Rejnsve je za svoju ulogu u njemu nagrađena na Kanskom filmskom festivalu.

Dokumentarac o Bjornu Andresenu “Najlepši dečak na svetu“ govori o tome kako na odraslog Andresena utiče to što ga je 1971. godine, tokom svetske premijere filma “Smrt u Veneciji“ na Filmskom festivalu u Kanu, italijanski reditelj Lukino Viskonti proglasio najlepšim dečakom na svetu.

Igrani film “Murina“ predstaviće se u regionalnoj selekciji Horizonti Balkana.

Ovaj film ovogodišnji je dobitnik Zlatne kamere na Festivalu u Kanu, a govori o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije i autoritarnog oca Ante kada u njihov ostrvski dom stigne stari porodični prijatelj.

Ostvarenje “Mala mama“ Selin Sjame premijerno je prikazano na ovogodišnjem Berlinalu, a u njemu se autorka osvrće na važan momenat tranzicije iz detinjstva u odraslo doba i ispituje važnu životnu temu iz ženske perspektive.

Dokumentarni film “Povratak u Rems“ zasnovan je na istoimenoj knjizi Didijea Eribona – Adel Enel priča intimnu i političku priču o francuskoj radničkoj klasi od početka 50-ih godina 20. veka do danas.

U selekciji 8+ naći će se film “Ja sam Greta“, u svetu u kojem prostor za obraćanje dobijaju upitne individue, ostvarenje o trenutno najpoznatijoj ekološkoj aktivistkinji biće prilika da se sa bioskopskog platna obrati i osoba koja promoviše prave vrednosti.

Festival će zatvoriti “Spenser“ Pabla Laraina.

Tokom božićnih praznika sa kraljevskom porodicom na imanju Sandringem u Norfolku u Engleskoj, Dajana odlučuje da okonča svoj brak sa princom Čarlsom.

Iako postoje glasine o aferama i razvodu, mir za božičhne praznike se na kraljičinom imanju podrazumeva – tu se jede i pije, puca i lovi.

Dajana zna pravila igre, ali ove godine stvari c?e biti potpuno drugačije – “Spenser“ je film o onome što se moglo dogoditi tokom tih nekoliko sudbonosnih dana.

Kao i prošle godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji na platformi “KinoKauć“, koja će biti domaćin onlajn “Slobodne zone“ od 10. do 20. novembra.

Filmovi svečanog otvaranja i zatvaranja neće biti dostupni za onlajn prikazivanje.

Pored pomenutih, publika će imati priliku da pogleda i ostvarenja iz već poznatih programskih linija: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, Selekcija 14+, EU – zona promena, kao i Ženska linija.

Ovogodišnji festival podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.