U trendu

Filip David: Ograđujem se od prisustva predsednika Nikolića

Pisac Filip David danas je, primajući nagradu „Janko Šafarik“ u Narodnoj biblioteci Srbije, na početku svog obraćanja rekao da se „ograđuje od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića“ na tom skupu.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da on poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

Na taj potez Filipa Davida reagovao je ministar kulture Ivan Tasovac, koji je rekao da je neprimereno na takvom mestu mešati politiku i kulturu, jer je kultura jedino polje u kome politika ne treba da postoji.

David je dobio nagradu „Janko Šafarik“ za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2015. za roman „Kuća sećanja i zaborava“, a uručio mu je upravnik Narodne biblioteke Srbije Lasko Blašković.

Predsednik Nikolić je na proslavi Dana knjige nagradu „Janko Šafarik“ za bibliotekarsku delatnost uručio direktorki Biblioteke grada beograda Jasmini Ninkov.

Nikolić: Ni hrabrosti, ni vaspitanja…

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da za ono što je pisac Filip David napravio u Narodnoj biblioteci Srbije „nije bilo potrebno ni hrabrosti, ni vaspitanja“.

Predsednik Srbije je to rekao za N1 povodom incidenta, kada je David, primajući nagradu za Najbolju knjigu, rekao da se „ograđuje od Nikolićevog prisustva“, jer se ne slaže sa njegovom politikom.

Na centralnoj manifestaciji proslave Dana Narodne biblioteke i Nacionalnog dana knjige, David je rekao da poštuje instituciju predsednika, ali od devedesetih godina nije saglasan sa govorom, politikom i idejama Tomislava Nikolića i oseća obavezu da to kaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)