U trendu

Film „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone otvara FAF

BEOGRAD – Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu, a festival će otvoriti projekcija ostvarenja „Duhovi ostrva“ Martina Mekdone poznatog po Oskarom nagrađenom ostvarenju „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“

Radnja filma čija je projecija planirana u Mts dvorani je smeštena na zapadnu obalu Irske i prati dva dugogodišnja prijatelja Padriga (Kolin Farel) i Kolma (Brendan Glison) koji su se našli u ćorsokaku nakon što je Kolm iznenada odlučio da okonča njihovo prijateljstvo.

Uz pomoć svoje sestre Šivon (Keri Kondon) i prijatelja Dominika (Beri Kjougan), sina lokalnog policajca, zbunjeni i očajni Padrig pokušava da povrati prijateljstvo koje je zarobljeno i izgubljeno u maloj i učmaloj ostrvskoj zajednici.

Ali kada Kolm iznese ultimatum, događaji počinju da eskaliraju do neslućenih visina.

Farel i Glison su sa Mekdonom sarađivali na filmu Gangsteri na odmoru (In Bruges), a nakon 14 godina ovaj autor ih ponovo spaja na filmskom platnu.

Svetska primijera filma održana je na Venecijanskom filmskom festivalu gde je Farel osvojio nagradu za najboljeg glumca, dok je Mekdona osvojio nagradu za najbolji scenario.

Publika je ekipu filma ispratila 15-minutnim ovacijama.

Film „Duhovi ostrava“ je i potencijalni kandidat u nekoliko kategorija nagrade Oskar.

Glavna lokacija Festivala autorskog filma biće mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad“ i bioskopu Cine Grand Rakovica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar