Film „Ime naroda“ otvara festival filmske režije u Leskovcu

LESKOVAC – Leskovački internacionalni festival filmske režije – Liffe, biće svečano otvoren 25. septembra u Narodnom pozorištu Leskovac projekcijom filma „Ime naroda“ proslavljenog reditelja i umetničkog direktora LIFFE-a Darka Bajića, najavili su organizatori.

Ovo ostvarenje, snimljeno u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine, istorijska je saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

U filmu rađenom po scenariju Milovana Vitezovića, glavnu ulogu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić, i mnogi drugi.

„Ime naroda“ stiže u Leskovac nakon premijernog prikazivanja na Festivalu evropskog filma Palić i projekcije na zatvaranju Dunav Festa u Smederevu.

Povodom ovogodišnjeg izdanja festivala LIFFE i specifičnosti organizacije u uslovima pandemije, umetnički direktor Darko Bajić je izjavio:

„Napravili smo program koji obuhvata najnovije premijere u bioskopima, ali program koji je mnogo, mnogo bogatiji nego prethodnih godina, a koji će se naći i na onlajn platformi. Imaćemo eminentne goste festivala i ne samo reditelje, nego i glumce. Mislim da će to biti bogat program, koji će u epicentar Leskovca opet dovesti eks-jugoslovenski prostor“.

Bajić je naglasio i da će onlajn platforma biti dostupna za gledanje na čitavom prostoru balkanskog regiona.

„Dve dame čine žiri ovogodišnjeg festivala: Teona Mitevska i Maja Miloš, koje su bile oduševljene pozivom. Jednostavno, zaželele su se dobrog filma i bilo im je izuzetno drago što će mnogo njihovih poštovanih kolega biti u konkurenciji. Biće im težak posao, ali će uživati u tome. Na kraju krajeva, to je prilika da vidimo kako će dve izuzetno talentovane evropske rediteljke raspodeliti svoje mišljenje o filmovima“, kazao je Bajić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.