U trendu

Film „Iskupljenje“ podržala Italija sa 200.000 evra

BEOGRAD10. avgusta (Tanjug) – Slovenačko-srpski film „Iskupljenje“, u režiji slovenačke rediteljke Sonje Prosenc, čiji su dugometražni filmovi bili nacionalni kandidati za Oskara, podržalo je Ministarstvo kulture Italije u iznosu od 200.000 evra, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Krajem 2021. godine ovaj film, koji koproduciraju srpska producentska kuća „Living Pictures“ i producenti Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić, podržan je na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje manjinskih koprodukcija.

Kako najavljuju producenti, film je mračna, ali ujedno komična drama o naizgled savršenoj porodici koja se suočava sa svojom disfunkcionalnošću.

Trenutak prekretnice u filmu predstavlja povratak izgubljenog sina, čije postojanje nije bilo poznato ocu.

„Film „Iskupljenje“ privukao je pažnju komisije temom porodičnih odnosa, hermetičnim životom jedne male skupine ljudi koja pokušava da zaštiti stari i poznati nacin života, ali ne odbijajući novu i bolju verziju istog, uz to praveći greške i spotičući se na sve prepreke koje život pred njih postavlja“, navodi se u delu teksta o filmu Filmskog centra Srbije.

Rediteljka Sonja Prosenc dobitnica je velikog broja filmskih priznaja na međunarodnim festivalima.

Portal Cineuropa uvrstio ju je među osam „evropskih rediteljki koje treba pratiti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.