U trendu

Film „Kelti“ Milice Tomović najbolji na festivalu u Kijevu

BEOGRAD – Srpskii film „Kelti“ Milice Tomović proglašen je za najbolji dugometražni igrani film na jubilarnom 50. Međunarodnom filmskom festivalu „Molodist“ u Kijevu, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Beogradu.

“Kelti” su svetsku premijeru imali na digitalnom izdanju Berlinskog filmskog festivala u februaru 2021. i dobili izuzetno pozitivne kritike, a premijera u Srbiji se očekuje do kraja godine, a prema planu, prvo će biti prikazan po letnjim festivalima.

Nagradu Gran pri u Kijevu osvojio je holandski film „Postajući Mona“ Sabine Ljube Baker i Nilsa van Kuvordena, dok je u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma pobedio navedeni film „Kelti“ prema scenariju i režiji debitantkinje Milice Tomović-

Film je takođe osvojio nagradu Međunarodne federacije filmske štampe.

Uloge u ovoj psihološkoj porodičnoj drami tumače Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Olga Odanović, Slaven Došlo, Jelena Đokić, Jovana Gavrilović, Milica Grujičić i drugi.

Žiri je na festivalu u Kijevu nagradio i filmove „Duše koje čeznu“ u režiji Dajane Montenegro (Kolumbija) i „Luzu“ Alekse Kamiljerija (Malta).

Pobednik u kategoriji Međunarodnog kratkometražnog filma jeste film „Crno sunce Palerma“ Žozefine Žuan (Francuska).

Pobednik konkursa “Teen Screen” za dečiji film je „Kosmički dečak“ Olivije Peru iz Belgije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.