U trendu

Film Marte Popivode „Pejzaži otpora“ na festivalu u Parizu

PARIZ – Nakon uspešnog ućešća i svetske premijere u glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu (IFFR), dugometražni dokumentarni film Marte Popivode, „Pejzaži otpora“, narednih dana biće prikazan i u međunarodnom takmičarskom programu festivala dokumentarnog filma Cinema du Reel u Parizu u Centru Pompidu.

Festival, 43. po redu, održava od 12. do 21. marta ove godine.
U tom programu biće prikazan ukupno 21 dokumentarni film – 11 dugometražnih i 10 kratkometražnih ostvarenja.

Fim „Pejzaži otpora“ beleži putovanje kroz sećanja antifašističkog borca Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović, Ivo Vujanović i Ivanka Maksović.

Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović, direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Simon Apostolou.

Producenti Pejzaža otpora su Marta Popivoda i Dragana Jovović ispred producentske kuće Teorija na delu (Theory at Work) iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred Bocalupo Films iz Francuske. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcije Ženski fond, Medienboard-a Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarne i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée.

Nakon pomenute svetske premijere u sklopu festivala u Roterdamu, kritičar Nil Jang u svom prikazu Popivodinog filma istakao je da iako bi svedočanstvo glavne junakinje bilo upečatljivo i u radijskom mediju.

Nikol Sante u prikazu za Busineš Doc Europe je napisao da je to univerzalna priča o rođenju i procvatu, o snazi i rastu, o propadanju i uništenju.

Ali to je istovremeno i veoma lična i bolna priča.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.