U trendu

Film Mile Turajlić nagrađen u Holivudu

LOS ANĐELES – Dokumentarni film Mile Turajlić „Druga strana svega“ nagrađen je za najbolji scenario na godišnjoj dodeli nagrada Međunarodnog udruženja dokumentarista (International Documentary Ašociation – IDA) u Los Anđelesu.

IDA Documentary Awards je najprestižnija svetska ceremonija posvećena dokumentarnom filmu i ove godine je održana u čuvenom Paramaunt studiju u srcu Holivuda.

Ova nagrada se takođe smatra jednim od glavnih događaja koji otvaraju „sezonu Oskara“.

U okviru kampanje za oskarovsku trku, film „Druga strana svega“ je članovima američke akademije prikazan u Njujorku, Los Anđelesu i San Francisku početkom ovog meseca.

Istovremeno stigla je vest da je film uvršten na listu najboljih filmova 2018. godine koju je sastavio jedan od najcenjenijih kritičara današnjice Ričard Broudi.

Lista je objavljena u časopisu „Njujorker“ (The New Yorker), gde se film srpske rediteljke našao među igranim filmovima autora kao što su Spajk Li, Ves Anderson, Klint Istvud, braća Koen.

Film, koji je prošle godine proglašen za najbolji dokumentarac na festivalu IDFA u Amsterdamu, koji važi za najznačajniji festival posvećen dokumentarnom filmu, trenutno je u bioskopskoj distribuciji u Francuskoj i Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.