U trendu

Film „Mrak“ srpski kandidat za Oskara

BEOGRAD – Selekciona komisija Filmskog centra Srbije (FCS) odlučila je da film Dušana Milića „Mrak“ bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

Film „Mrak“ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji, istakla je komisija u obrazloženju.

Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života, dodala je komisija.

Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku.

Na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS je uputio 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.

Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži-Aleksandra Đurovića, „Leto kada sam naučila da letim“ Radivoja Andrića, „Mrak“ Dušana Milića, „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film „Strahinja Banović“ ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku, saopštila je FCS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar