U trendu

Film “Nebesa” Srđana Dragojevica oduševio publiku

BEOGRAD – Svečana premijera domaćeg igranog filma “Nebesa” Srđana Dragojevića održana je večeras u Kombank Dvorani uz prisustvo gotovo kompletne autorske i glumačke ekipe, koja se poklonila na kraju projekcije.

Publika je dugotrajnim aplauzom pozdravila scenaristu i režisera kao i omiljene glumce, koji su snažno i hrabro izneli ovu fragmentarnu filmsku sagu kao svojevrsni triptih i višeslojnu trilogiju.

Mozaična dramaturška struktura odvija se u tri različita vremenska razdoblja – 1993., 2001. i 2026. godine, kroz koje se prate sudbine šestoro junaka čije su sudbine određene mnogim nedefinisanim božjim čudima.

Tri filmska poglavlja nose nazive “Greh”, “Milost” i “Zlatno tele”, a sam reditelj je svoj novi projekat definisao kao – hrišćansku alegoriju.

“Greh” je ujedno i najduža priča u ovom dvočasovnom ostvarenju, jer zauzima gotovo polovinu ukupnog trajanja, i predstavlja temelj kompletne suštine i razvoja drame.

Vodeći junaci su bračni par sa ćerkom na ivici siromaštva u nedefinisanoj državi koja liči na Srbiju ili bilo koju republiku bivše SFRJ, ali može se shvatiti i kao univerzalna metafora.

Urnebesan zaplet nastaje kada se jedne noći mužu usled kratkog spoja, neobjašnjivo na glavi pojavi – anđeoski oreol. Od tog trenutka svi u siromašnom kvartu misle da je on svetac, a supruga želi da se otarasi toga i smišlja načine kako da mu se to čudo izgubi.

Kada od lokalnog TV vidovnjaka žena dobije savet da je potrebno da joj muž načini greh, onda kreće niz beskrajno komičnih situacija gde protagonista pokušava da na mnoge načine zaista zgreši.

Izvanredne uloge su ovde ostvarili hrvatski glumci Goran Navojec i Ksenija Marinković, koji su dominirali prvom pričom, u kojoj nema rešenja da se skine oreol, već se odlazi u ekstremne situacije koje se tiču promene duše supruga – on odlazi na tamnu stranu i postaje sve ono što je nekada mrzeo.

Druga situacija “Milost” predstavlja novo božje čudo koje postavlja likove u nemoguće situacije, kada se desi dvostruko brutalno ubistvo.

Ovo je fragment o novoj šansi, iskupljenju, metafizici, božjim znakovima, praštanju i spasenju.

I ovde se neki novi junaci postavljaju u veoma nemoguće okolnosti – paranormalne, i svaki trenutak u tom filmskom poglavlju je veoma nepredvidljiv i uzbudljiv.

Završna celina omnibusa “Zlatno tele” na simboličan način progovara o likovnoj umetnosti, koja je ponekad toliko moćna da čak može da bukvalno nahrani nekog, kao što su beskućnici, gladni danima, a sada im se duša hrani.

Uzvišena alegorija poslednjeg dela te zamišljene trilogije i predočava rešenje za sve junake od početka do kraja filma, gde se prati postepen razvoj te tročlane porodice i njihovog brodoloma koji se nije nikada više vratio u kolosek.

Scenarista, producent i reditelj filma Srđan Dragojević je scenario za „Nebesa“ napisao na osnovu tri kratke priče francuskog književnika Marsela Emea (1902-1967), kojeg je veoma voleo da čita kao mali, a danas je zaboravljen kao pisac i dramaturg.

Priče pune humora za decu i odrasle sa elementima fantastike pisao je između dva velika rata, oko 1930. godine, i stavljene su tada u sasvim drugačiji kontekst.

“Nebesa” u adaptaciji reditelja smeštena su u savremeni milje, kroz tri epohalna razdoblja, kao jedan svet u kome je bilo pola veka ateizma i socijalizma, a onda je iznenada uvedeno hrišćanstvo, sa čime se likovi ne snalaze najbolje.

Dragojević ima razloga da bude ponosan na film koji je zanatski vrsno režirao i zanimljivo postavio u scenariju, sa neočekivanim raspletima.

Možda je sam kraj filma nedorečen, za neke i nejasan, mada je projekat i zamišljen da ne daje odgovore, već da samo postavlja pitanja.

Autor se ovim filmom vratio na one staze uspeha koje je ostvario sa hit naslovima „Mi nismo anđeli” (1991), “Lepa sela lepo gore” (1996) i “Rane” (1998).

Uz dvoje navedenih glumaca – Goran Navojec i Ksenija Marinković, pravo otkrovenje u novoj ulozi predstavlja Nela Mihailović, junakinja prve priče.

Bila je totalno drugačija, otkačena, ponizna, lucidna, kako niko nije navikao od nje u dosadašnjim ulogama, zaista je briljirala i blistala.

Neobična fantazija, tragikomedija, sa jakim crnim humorom, svetsku premijeru je imala 5. avgusta na festivalu u Lokarnu (Švajcarska), a domaće pretpremijere su bile na letnjim festivalima – Dunav film fest u Smederevu, Festival filmske režije u Leskovcu (LIFFE).

Osim nabrojanih glumaca, mnoge tragikomične likove tumače regionalni i domaći glumci – Bojan Navojec, Nataša Marković, devojčica Sana Kostić, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Radoslav Rale Milenković, Nikola Pejaković Kolja, Miloš Timotijević, Anđelka Prpić, Ana Mandić, Goran Jevtić, Vanja Ejdus, i mnogi drugi.

Producenti filma su reditelj Dragojević i Biljana Prvanović ispred kuće „Delirium films“, a ovo je prvi srpski film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja bivše Jugoslavije – Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podršku “ARTE televizije”, nemačkog MDM fonda i Euroimage.

Posle premijere u Beogradu, „Nebesa“ putuju odmah sutradan u Novi Sad, 19.11. u Niš, a 20. i 21. decembra kreću u Hrvatsku na premijere u Zagrebu i Rijeci, i biće prikazan u Sarajevu.
Takođe, planirano je da film do nove godine ima premijere u nekoliko gradova Nemačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar