U trendu

Film „Nečista krv – greh predaka“ 24. avgusta u Beogradu

BEOGRAD – Film „Nečista krv – greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi, imaće bioskopsku premijeru 24. avgusta u Beogradu, saopštila je danas Kombank dvorana.

Petrovićeva drama epohe stiže u Kombank dvoranu nakon nedavne premijere na Festivalu evropskog filma Palić, biće prikazana i 13. avgusta na otvaranju Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, a bioskopska distribucija je najavljena od 26. avgusta.

Scenario za „Nečistu krv – greh predaka“ napisao je po motivima dela Bore Stankovića (1876-1927) svojevremeno reditelj Vojslava Nanovića (1922-1983), a pošto je njegov zatureni rad nedavno ponovo pronađen, adaptirala ga je Milena Marković.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Bjelogrlić) uglednom srpskom trgovcu, koji polovinom 19. veka pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju. Muke mu stvaraju ne samo turski begovi već i složeni odnosi unutar porodice, dok donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake Stankovićevog romana „Nečista krv“.

Pored Bjelogrlića, u filmu igraju Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević i drugi.

Bjelogrlić je lik Hadži Trifuna opisao kao „čoveka koji pokušava da vuče poteze koji će učiniti dobro njemu i ljudima oko njega, a sve radi pogrešno“, što ga je „jako podsetilo na naš mentalitet“.

„Naši pisci su pisali priče o nama jako davno. Živimo živote koje su živeli pre nas. Mentalitet i usud koji nosimo je toliko jak, toliko nas prati, toliko je ukorenjen…“, rekao je Bjelogrlić novinarima nedavno na Paliću.

Prema njegovim rečima, film dolazi u pravo vreme, kada se društvo suočava sa rodnom ravnopravnošću i polozajem žena, o čemu je Stanković pre mnogo godina pisao u svojim delima.

„‘Nečista krv’ i usud koji nosi… moja generacija je mislila da je prethodna sa time završila. Očigledno nije, i to će nas pratiti još dugo. Ostaje da se nadamo da će se desiti neko čudo, pošto nismo spremni sami da se suočimo sa gresima prošlosti“, ocenio je Bjelogrlić.

Jovanović, koja igra Tašanu, devojku „neobuzdanog i neiskvarenog temperamenta“, istakla je tada da su u filmu „ženski likovi ispred svog vremena, ne pristaju da budu samo žrtve već se trude da se izbore za sopstvenu egzistenciju“.

„Film je jako važan i svi likovi imaju velike uloge. Sve je pitanje života ili smrti. Mi ćemo kao nacija jako dobro razumeti ovaj film. Govori o važnom istorijskom periodu koji se duboko utkao u naš mentalitet“, rekla je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.