U trendu

Film „Oaza“ među top 25 favorita za nominaciju za Oskara

BEOGRAD – Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića kandidat je Srbije za nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji međunarodnog dugometražnog filma, a prestižni filmski mediji „Varajeti“, „Holivud reporter“ i „The Wrap“ ovo ostvarenje uvrstili su među 25 favorita za nominaciju i pobedu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Nastao u koprodukciji Srbije, Slovenije, BiH, Francuske i Holandije, film je premijerno prikazan i nagrađen na 77. Venecijanskom filmskom festivalu u selekciji „Dani autora“.

Nakon toga, „Oaza“ je prikazana i na festivalima u Kotbusu, Zagrebu, Skoplju, kineskom gradu Pinjao, Sofiji, El Guni (u Egiptu), Montrealu, Bergenu, Soluni, Minsku, Sevilji, Talinu, i drugim.

Priča Ikićevog filma smeštena je u Dom za decu i mlade sa posebnim potrebama, a vrti se oko ljubavnog trougla između dve devojke i jednog mladića.

Glumačku postavu čine Valentino Zenuni, Tijana Marković i Marijana Novakov, dok su uloge vaspitača poverene Maruši Mejer i Goranu Bogdanu.

Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Holandski filmski fond, Slovenački filmski centar, Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa i panevropski koprodukcioni fond Eurimages.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar