U trendu

Film “Zora” na FEST-u: Ljubav mora pobediti na kraju dana

BEOGRAD – Hrvatski film “Zora” nagrađivanog reditelja Dalibora Matanića, imaće svečanu premijeru večeras u Kombank Dvorani u okviru 49. FEST-a.

Novo ostvarenje je zapravo drugi deo, nastavak zamišljene trilogije nakon prvog filma u tom serijalu “Zvizdan” (2015) koji je postigao ogroman uspeh kao što je nagrada u Kanu.

Reditelj i scenarista “Zore” Dalibor Matanić se na konferenciji za novinare javio putem snimljene video poruke i izrazio veliku radost što se njegov novi film nalazi u Glavnom takmičarskom programu FEST-a, a istovremeno mu je i žao što zbog aktuelnih poslovnih obaveza ne može prisustvovati premijeri.

“Na FEST-u se uvek može kvalitetno pričati o filmu i umetnosti, a kako sam na snimanju nove serije u Ukrajini, gradu Kijevu, veoma mi je krivo da ne mogu podeliti utiske sa vama o filmu”, u dahu je rekao Matanić, poznat srpskoj publici i po filmovima “Fine mrtve đevojke” (ta drama se od skoro igra i u BDP-u), “Sto dana slave”, “Blagajnica hoće ići na more”.

“Jeza o nepoznatoj budućnosti koja nas čeka, najviše jeza o ponavljanju nekih grešaka, koje bi značile da se izrazi fašizam, sve to predstavlja “Zora”, približio je ukratko režiser svoj najnoviji film.

“Film ide u blisku budućnost sa mojom nadom da se stvari mogu promeniti na bolje i da ljubav može pobediti na kraju dana”, zaključio je Matanić, čija serija “Novine” je jedna od najboljih u regionu u poslednje vreme.

Nova drama se odvija u jednoj viziji distopije bliske budućnosti, gde se junak Matija i njegova žena Ika suočavaju sa nerazjašnjenom tragedijom.

Uprkos tome što su delimično izgubili veru i snagu u borbi da pronađu pravog sebe u dubini duše, dolazak zore im pomaže u tome da shvate da jedini način da se izbore protiv trauma i zla jeste taj da to urade visoko dignute glave.

Hrvatska glumica Tihana Lazović, koja već duže vreme živi u Beogradu, igra glavnu žensku ulogu, upravo spomenute Ike.

“Moja junakinja je mlada majka u potrazi za sinom i sobom”, ukratko je glumica predstavila suštinu svog lika koji tumači.

Ona opisuje da je karakter Matija kao njen filmski muž (igra ga Krešimir Mikić) skroz raspadnut i povučen u sebe, tako da se Ika sama bori sa svojim unutrašnjim demonima i predano se okreće veri.

“Zora” je priča o ljubavi, opraštanju, porodici. Ona udara u želudac iz sve snage, ili ne udara nikako”, analizirala je Lazović.

Dramska umetnica je srpskoj publici malog ekrana tokom prvog talasa pandemije ostala upečatljiva kao jedna od zapaženih uloga u triler seriji “Tajkun” Miroslava Terzića, uz Dragana Bjelogrlića.

Tada je svakog vikenda bila u domovima velikog broja gledališta koji je pratio ovu seriju, a kako iz privatnih razloga uveliko živi u prestonici, kaže da se ne oseća toliko kao gost na FEST-u, već kao domaća glumica.

“Šta znači danas biti junak, u filmu i u životu, pitanje je koje mi se vrzma u duši. Ne mogu reći da je moja Ika ovde junak, jer svi likovi su u scenariju istovremeno junaci i anti-junaci. Tako i moja Ika ima mane i vrline, slabosti, osuđuje svog muža Matiju, želi da joj se vrati dsrugi čovek, onaj stari Matija kojeg više duhovno nema”, navela je glumica.

Producent Ankica Jurić Tilić istakla je da je “Zora” po njenom mišljenju najsnažniji film reditelja, koji predstavlja snažan iskorak u filmskom izrazu, stilu i pravoj hrabrosti.

Ona je bila producent i “Zvizdana”, koji je osvojio više od 30 nagrada i bio prikazan na 100 festivala po regionu i svetu i trijumfovao na Filmskom festivalu u Kanu sa nagradom “Izvestan pogled” od strane stručnog žirija.

Jurić Tilić je naglasila da je novi film zaista posebno filmsko delo na svaki način, koji se donekle nadovezuje na “Zvizdana”, ali na sasvim drugačiji način.

“Potrebno je da umetnost imitira stvarnost, da se realizuje ono što se tiče nas i muči nas na ovim prostorima. Takav je i ovaj film, a posebno je glumcima on bio prava terapija”, podvukla je producentica.

Epizodnu ulogu ima i srpski glumac Boris Isaković, koji je u poslednjem periodu sve više tražen kako u domaćim TV serijama, tako i u regionalnim projektima (“Quo vadis, Aida?” Jasmile Žbanić).

Isaković ovde tumači vlasnika kafane koji na neki način prezentuje moralnu vertikalu filmske priče.

Producentica je najavila da se sprema i treći deo ove filmske trilogije, u kome će po treći put igrati Tihana Lazović neku novu ulogu, kao prava muza reditelja, kako ju je nazvala.
Za sada je o trećem završnom delu serijala izjavila samo to da scenario postoji, ali da će on imati još razne dorade – transformacije, pre nego što se konačno upale kamere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.